Najznámejšie konšpiračné teórie: Sfalšované pristátie na mesiaci?

Pred 55. rokmi, človek prvý krát pristál na Mesiaci. Stalo sa tak 20. Júla 1969 a posádku Apolla 11 tvorili Neil Armstrong, Edwin Buzz AldrinMichael Collins, ktorý zostal v riadiacom module Columbia. Tento moment sa vysielal naživo, takže ľudia mohli vidieť úspešnú misiu Apollo 11 po celom svete. Napriek tomu sa, ešte aj dnes, nájdu jednotlivci, ktorí popierajú, že sme tam pristáli.

Foto: Space.com

K ukotveniu tejto myšlienky v spoločnosti značne prispel Bill Kaysing, americký autor, ktorý vo svojej knihe Nikdy sme neboli na Mesiaci (WE NEVER WENT TO THE MOON: America´s Thirty Billion Dollar Swindle), uvádza dôvody, prečo si myslí, že celá misia bola iba hoax. Bola vydaná len 5 rokov po legendárnej misii Apollo 11 a získala veľkú popularitu medzi tými, ktorí nedôverovali vláde USA. Prispela k celkovému rozšíreniu konšpiračných teórií a skeptizmu voči oficiálnym verziám významných udalostí a stala sa základom pre množstvo ďalších kníh, dokumentov a diskusií o tom, či  či človek na Mesiaci skutočne pristal.

Foto: Amazon.com

Podozrenia a vysvetlenia

Na videách a fotografiách nie sú vidieť hviezdy

V tom čase bolo lunárne ráno, čo znamená, že Mesiac bol osvetľovaným slnečným svetlom, ktoré sa rozptyľovalo do okolia. Okrem iného, ak by ste chceli odfotiť hviezdnu oblohu zo Zeme v noci, tak potrebujete takzvaný – expozičný rozsah, ktorý súvisí stým, koľko svetla je kamera schopná za nejaký čas zachytiť. Kamery na Mesiaci, ktoré používali astronauti, neboli tomu prispôsobené.

Foto: NASA

Americká vlajka viala aj keď Mesiac nemá žiadnu atmosféru

Na vrchnom leme vlajky bol natiahnutý drôt, aby pri fotografovaní vlajku bolo poriadne vidieť. Jej vlnenie prebiehalo iba počas manipulácie samotnej vlajky a tyče na ktorej bola pripevnená.

Na povrchu Mesiaca po pristáti modulu Eagle nezostal kráter

Lunárny modul v ktorom sa nachádzali Neil ArmstrongBuzz Aldrin, pristál na skale pokrytej malým množstvom mesačného prachu, z ktorej nemal ako vzniknúť kráter, navyše motory, ktoré mali za úlohu brzdiť pristávanie modulu sa zapli chvíľu pred pristátím.

Van Allenove radiačné pásy neublížili astronautom

Raketa  Saturn V   bola dobre chránená pred radiačnými vplyvmi v oblasti okolia Zeme, cez ktorú prechádzala a čas strávený v tejto oblasti bol veľmi krátky, takže ohrozenie na živote tu v tomto prípade nehrozilo.

Stopy po kráčaní na povrchu Mesiaca boli príliš dokonalé, aj keď tam nie je žiadna voda a vlhkosť

Mesačný prach má veľmi jemnú štruktúru a keďže sa na Mesiaci nenachádza žiaden vietor, ani iné atmosférické vplyvy a stopú sa nemá čo poškodiť. Stopy Apolla 11 tak najskôr v Mori Pokoja zostanú neporušené aj najbližšie milióny rokov.

Foto: NASA Science

Všetko bolo zinscenované v štúdiu a pracovníci NASA udržali toto tajomstvo

Na toto tvrdenie si skúste odpovedať sami. Bolo by podľa Vás možné, aby približne 400 000 ľudí udržalo v tajnosti celú misiu Apollo 11 odohrávajúcu sa v „štúdiu“ ?

Toto je iba pár podozrení, ktoré tvrdia, že pristátie na Mesiaci bolo sfalšované. Existujú ale dôkazy, že misia Apollo 11, sa odohrala na povrchu našej prirodzenej družice – Mesiaca, čo dokazujú napríklad vzorky mesačných hornín, ktoré astronauti priniesli so sebou na Zem, taktiež laserové reflektory, ktoré astronauti umiestnili na povrchu Mesiaca a doteraz ich využívame na meranie presnej vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom. Po tejto misií nasledovali ďalšie zaujímavé misie Apolla, ktoré nám priniesli veľa nových skúseností a informácií.

Autorka: Spacerka (Terézia Debnárová)