Návšteva vesmírneho letiska v Novom Mexiku

Súkromné cesty do blízkeho vesmíru by sa čoskoro mali stať skutočnosťou vďaka spoločnosti Virgin Galactic. V súčasnosti totiž úspešne vyvíja vesmírne plavidlo s názvom Spaceship 2, ktoré bude schopné vyniesť naraz až 8 ľudí (6 pasažierov a 2 pilotov) do výšky približne 100 km nad zemským povrchom.

Jeho prvou verejnou základňou bude “vesmírne“ letisko Spaceport America v Novom Mexiku a SOSA si ho bola obzrieť v rámci obhliadky ponúkanej cestovnou agentúrou Follow the Sun Inc.

Spaceport America sa nachádza v polopúštnej krajine Nového Mexika asi 200 kilometrov od známeho rádioteleskopu Very Large Array, približne 100 kilometrov od Trinity Site, kde vybuchla prvá atómová bomba a zhruba 80 kilometrov od White Sands Space Harbor, ktorý v minulosti slúžil ako núdzové pristávacie miesto pre raketoplány. Celá oblasť v okolí spaceportu je dosť nehostinná a známa pod názvom Jornada del Muerto Desert.

Dôvodov prečo postaviť spaceport práve tam bolo niekoľko. Prvým z nich je počasie. Až približne 280 dní v roku tam svieti Slnko. Druhým dôvodom je nadmorská výška. Journada del Muerto Desert sa nachádza v nadmorskej výške okolo 1500 m. Tretím dôvodom je veľmi malá hustota obyvateľstva a štvtým blízkosť vojenskej základne White Sands Missile Range, nad ktorou je zakázaná letecká premávka.

Srdečne Vás teraz pozývam pozrieť si spaceport v súčasnom stave (apríl 2013)
a jeho okolie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.