Vesmírna jeseň 2018

Tohtoročná jeseň je veľmi bohatá na akcie a udalosti, ktoré spravia radosť všetkých fanúšikom vesmíru a vesmírneho bádania. Rozhodli sme sa preto, že pre Vás spravíme malý kalendár, aby ste na nič dôležité nezabudli.
Poďme na to.

VEDECKÝ VEĽTRH 2018 – v piatok 14. septembra sa konal Vedecký veľtrh na námestí pred bratislavskou Euroveou. Vesmírnych fanúšikov mohol potešiť najmä stánok Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, kde ste sa mohli dozvedieť veľa o 1. slovenskej družici skCUBE, slovenskej suborbitálnej rakete Ardea, letoch do stratosféry, či zaujímavom projekte Growbox – pestovanie rastliniek vo vesmíre. Okrem SOSA sa z vesmírnych organizácií prezentoval aj Astronomický klub Bratislava. Vďaka AKJB bol na mieste aj ďalekohľad v ktorom návštevníci mohli pozorovať Slnko.

SOSA na Vedeckom veľtrhu 2018

NEAR SPACE CONFERENCE 2018 – už najbližší víkend sa bude konať v poľskom Toruni konferencia s názvom NEAR SPACE CONFERENCE.  Konferencia má za cieľ spojiť amatérov a nadšencov z oblasti stratosférických technológii, amatérskych konštruktérov rakiet, či iných technológii spojených so skúmaním našej planéty či vesmíru. Taktiež ponúka unikátnu príležitosť nadobudnúť kontakty a vedomosti od kolegov z krajín V4 a upevniť tak vzťahy s našimi susedmi. V rámci konferencie SOSA uskutoční dva workshopy pre študentov stredných škôl.
Počas konferencie bude vypustený aj stratosférický balón s unikátnym experimentom z dielne SOSA.

Európska noc výskumníkov 2018

EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV 2018 – už tradične sa bude konať skvelá akcia a sviatok pre všetkých, ktorých zaujíma veda, výskum a technológie. V dátume 28. 9. 2018 si budete môcť užiť skvelý program vo viacerých slovenských mestách. SOSA sa odprezentuje v bratislavskej Starej tržnici. Program a ďalšie informácie nájdete na tejto adrese. Tešíme sa na Vás.

INTERNATIONAL ASTRONAUTICAL CONGRESS 2018 – niektorí členovia SOSA sa zúčastnia aj najväčšj svetovej konferencie venovanej kozmonautike. Tešíme sa na skvelé reporty.

FEISTIVAL – predbežne 3. októbra by na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU mal prebiehať festival FEISTIVAL. Náš Houston v SOSA bude pre Vás otvorený.

DANUBE HACK – počas víkendu 6. – 7. októbra bude v bratislavskom Progressbare  prebiehať hackaton venovaný využitiu dát z družíc na diaľkové pozorovanie Zeme – program Copernicus.

Sledujte stranky hackatonu: http://copernicus.danubehack.eu
Taktiež event na FB: https://www.facebook.com/events/298766060906331/

SPACE MEETUP #2 (WORLD SPACE WEEK EVENT) – predbežne 9. októbra prebehne v poradí druhé stretnutie fanúšikov kozmonautiky. Táto akcia bude aj oficiálnou udalosťou v rámci Svetového kozmického týždňa. Budú nás čakať zaujímavé prednášky a pokec s ľudmi s rovnakým postihnutím 🙂 Sledujte facebook SOSA, kde sa objaví v blízkom čase udalosť.

NASA SPACE APPS 2018

NASA SPACE APPS 2018 BRATISLAVA – POZOR, POZOR! Hackaton NASA SPACE APPS poprvýkrát na Slovensku. Organizuje Aleš Nohel zo SOSA.
Miesto konania opäť Progressbar v Bratislave.
Dátum: 20. – 21. 10. 2018.
Sledujte FB EVENT: https://www.facebook.com/events/203963026946529/

A na záver špecialita!

ŠTART BALÓNU MAGION-1S – v októbri si pripomíname 40. výročie štartu 1. československej družice Magion 1. V spolupráci s Planetáriom a hvezdárnou v Brne a v Prahe a pod záštitou českého ministra dopravy Dana Ťoka organizujeme let stratosferickým balónom. Náklad zavesený pod balónom bude maketa 1. československej družice a množstvo zaujímavých prekvapení o ktorých sa dozviete už onedlho na pripravovanom webe. 

Zatiaľ sledujte FB EVENT na adrese: https://www.facebook.com/events/307627166722280/

1. československá družica Magion 1

Tak to je krátky výber z našeho kalendára. Sledujte naše stránky a dozviete sa nové informácie a začiatkom novembra prinesieme vesmírny kalendár na tohtoročnú zimu 🙂