Stratili sme kontakt s 1. slovenskou družicou skCUBE

K strate kontaktu prišlo v noci z 12. na 13. januára, keď sa družica náhle odmlčala. Posledný dátový packet bol našou pozemnou stanicou prijatý o 21:32:21 UTC. Predpokladaný výpadok nastal po polnoci 13.1. 2019 pravdepodobne v oblasti juhoamerickej anomálie, kde sme už dlhšie pozorovali nadmerné prehrievanie satelitu. Viaceré pokusy počas uplynulých dvoch dní zachytiť signál boli neúspešné a predpokladáme, že táto situácia sa už nezmení. Situáciu však budeme aj naďalej monitorovať. Príčiny budeme ďalej skúmať a pomôžu nám získať čo najviac skúseností do ďalších projektov. Dlhodobé merania naznačovali že elektronika satelitu postupne degraduje, s najväčšou pravdepodobnosťou vplyvom radiácie. skCUBE vyštartovala do vesmíru 23. júna 2017 na palube indickej nosnej rakety.

Družica vysoko prekonala naše očakávania. Nečakali sme, že vydrží pracovať až 569 dní. Z toho niektoré systémy bez jediného výpadku či anomálie. Počas svojej existencie družica poslala na zem viac ako milión dátových paketov a reagovala na 544 povelov zo Zeme. Celý projekt hodnotíme ako mimoriadne úspešný. Z 21 naplánovaných experimentov sa nám podarilo uskutočniť 19.

Sme hrdí že, skCUBE obsahuje celý rad technologických inovácií, experimentálnych technológií a dala možnosť mnohým talentovaným ľuďom zažiť vesmírne technológie v praxi. Do projektu sa zapojilo množstvo študentov, vznikli bakalárske a diplomové práce. Družica sa stala inšpiráciou pre deti a mladých ľudí, ktorých zaujíma vesmír.

A napokon aj vďaka skCUBE vzniklo niekoľko technologických firiem, ktoré sú základom pre ďalšie projekty a spolupráce. Úspech projektu nás povzbudil a sústredíme sa na ďalšie misie, ktoré mame pred sebou. Už v marci plánujeme oznámiť medzinárodnú cubesat misiu, na ktorej sa bude podieľať náš tím.

skCUBE bola prvá slovenská družica, ale celkom určite nie posledná.

Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhali a fandili nášmu projektu. Je to úžasné vesmírne dobrodružstvo.