Súťaž – Buď INTEGRAL astronóm


Európska vesmírna agentúra (ESA) v rámci Medzinárodného astronomického roku a projektu 100 hodín astronómie poriada súťaž v ktorej môžete študovať najaktívnejšie oblasti našej Galaxie a mať šancu vyhrať zaujímavé ceny: návštevu Európskeho vesmírneho centra, Celestron Sky Scout, Media Player, kniha „Eyes on the Skies“ (Oči do oblôh), atď. Každý jednotlivec, ktorý pošle prihlášku, obdrží tiež certifikát o účasti v súťaži.

Súťaž pre stredoškolských študentov a študentov vysokých škol.

Súťaž

Ak sa zúčastníš tejto súťaže, môžeš preskúmať fascinujúcu galaktickú výduť. Pripoj sa k spoločnosti astronómov, ktorí študujú exotické a intenzívne procesy formujúce túto časť Galaxie.

Súťaž sa skladá z jednotlivých úloh, kde účastníci spracovávajú reálne dáta z vesmírneho teleskopu Integral. Ďalšie informácie a popis jednotlivých úloh v angličtine nájdete na stránkach http://astronomy2009.esa.int

V prípade akýchkoľvek dotazov píšte na student@sosa.sk

Ďalšie informácie

Astronómovia vo svojom profesionálnom živote študujú, kasifikujú a popisujú podstatu vesmíru. Do konca 19. storočia sme mohli vesmír skúmať len vo viditeľnom svetle. Prudký rozvoj technológie v 20. storočí viedol ku konštrukcii nových prístrojov, s ktorými sme začali odhaľovať vesmír v tých častach spektra, ktoré nám boli dovtedy skryté. Príchod kozmického veku odstránil i poslednú bariéru, ktorá nám bránila úplnému pohľadu na nebesia.

Dnes je strašne veľa spôsobov, ako skúmať vesmír. Preto sa väčšina astronómov špecializuje len na jednu časť astronómie. Obmedzia svoje štúdium len na jednu oblasť a spolupracujú s ďalšími astronómami na stavbe úplného obrazu celospektrálneho vesmíru.

Pohľadom na vesmír, ako sa nám javí v RTG a gama žiarení, INTEGRAL astronómovia študujú najčudnejšie a najexotickejšie objekty na svete. RTG a gama lúče vyžarujú horúce objekty, s typickou teplotou od 100 miliónov do niekoľko miliárd stupňov Celzia. Tieto objekty sú čierne diery, extrémne husté rotujúce neutrónové hviezdy, supernovy a jadrá galaxií. Tieto objekty vytvárajú najenergetickejšie procesy vo vesmíre — ich skúmaním astronómovia zisťujú ako vyzerajú základné zákony prírody.

Astronómovia pravidelne pozerajú do oblasti stredu našej Galaxie, známej ako galaktická výduť. Je to jedna z najstarších častí Galaxie, je to oblasť bohatá na jasné, premenlivé a vysokoenergetické zdroje RTG a gama žiarenia. Niektoré z najextemálnejších zdrojov Galaxie sa nachádzajú práve tu. Sú tak premenlivé, že oblasť okolo nich nikdy nevyzerá presne rovnako. Astronómovia by radi zistili, prečo sa tieto objekty tak veľmi menia. Pozorovaním tejto oblasti s INTEGRAL-om je veľmi efektívny spôsob ako sa na výduť pozerať, pretože celá výduť je viditeľná v jednom okamihu. Data získané počas týchto pozorovaní sú tak veľmi dôležité pre astronomickú komunitu, že sú verejne publikované ihneď po pozorovaní.

Zdroj: Stránky Európskej vesmírnej agentúry

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.