60. Medzinárodný astronautický kongres IAF

V dňoch 12.10.- 16.10.2009 sa konal v Južnej Kórei jubilejný 60. Medzinárodný astronautický kongres. Toto významné stretnutie sa konalo v meste nových technológií a univerzít v Daejeongu, približne 150 km južne od Soulu.
Poctu organizovať svetový kongres kozmonautiky nezískali Kórejci náhodou. To, že berú kozmonautiku vážne, dokazuje aj prvá kórejská kozmonautka Yi So-Yeon, ktorá sprevádzala delegátov počas celého programu, ako aj prvý štart (zatiaľ neúspešný) vlastnej kozmickej rakety KSLV-1.


Už samotné otvorenie poctili svojou návštevou kórejský prezident Lee Myung-Bag a samozrejme šéfovia všetkých významných vesmírnych agentúr. V interaktívnej diskusii poskytli svoj pohľad na aktuálne programy, budúce plány a možnosti medzinárodnej spolupráce. Široká diskusia bola zameraná aj na to, ako môže kozmonautika pomôcť riešiť dopady aktuálnej hospodárskej krízy, klimatických zmien, ale aj vzdelávanie pracovnej sily.


Obr. 1: Generálny riaditeľ ESA Jean-Jacques Dordain (vpravo): ESA je na spoluprácu so Slovenskom viac než pripravená.

Kongres bol samozrejme príležitosťou aj na zaujímavé pracovné stretnutia. Stretli sa tu priemyselníci, vedci, študenti aj novinári.
Súčasťou kongresu bola aj expozícia všetkých významných hráčov svetovej kozmonautiky, vesmírnych agentúr a firiem.

Hneď prvý deň mali návštevníci možnosť spoločne sa vyfotografovať so Zhai Zhigangom, prvým čínskym kozmonautom, ktorý vystúpil do otvoreného kozmického priestoru. Celá čínska účasť bola veľmi bohatá, obsahovala ukážky telekomunikačných družíc, pripravovaných kozmických nosičov a modelu vesmírnej lode Šenzou, spolu s pripravovanou orbitálnou stanicou.

Rovnako bolo bohaté aj zastúpenie čínskych odborníkov. Pred panelom o budúcich letoch na Mesiac sa vám zrazu prihovorí sympatický Číňan a začne vám popisovať etapy budúcich prieskumných misií. Po krátkej konverzácii a výmene vizitiek zistíte, že hovoríte s Dr. Ye Peijianom, členom čínskej akadémie vied a zároveň človekom zodpovedným za rozvoj mesačného výskumu. Ak si uvedomíme, že súčasný záujem mnohých krajín o Mesiac prebudila práve Čína, tak ste práve hovorili s jedným z tých, ktorí záujem o Mesiac vyvolali. Po otázke odkiaľ ste, nasleduje úsmev a odpoveď: Áno, Slovensko poznám, dokonca som bol aj v Bratislave. Dr. Peijian študoval vo Švajčiarsku a má dobré znalosti histórie Európy.


Obr. 2: Pripravované čínske mesačné vozidlo.

Čína má pre budúce desaťročie trojstupňový plán na dosiahnutie Mesiaca, ktorý zahŕňa mäkké pristátie, rover a dopravu vzoriek hornín späť na Zem. Pilotovaný prieskum našej obežnice zatiaľ neplánujú, nakoľko ani pripravovaný nosič CZ-5 nemá dostatočnú kapacitu na mäkké pristátie človeka. Len v jednoduchom oblete okolo Mesiaca v štýle ruského Zondu nevidia zmysel, aj keď kozmická loď Šenzou je aj na návrat z takejto misie stavaná.

Veľmi zaujímavé boli prezentácie Európskej vesmírnej agentúry, napr. vylepšenia rakety Ariane 5, alebo ďalšieho vývoja nákladnej kozmickej lode ATV, ktorá by mala získať pristávací modul a schopnosť dopravovať materiál späť na Zem. Na budúci rok sú plánované aj prvé štarty ruských rakiet Sojuz z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guayane.

Bola cítiť viditeľná neistota a neurčitosť ohľadom amerického návratu na Mesiac. Kým napríklad na predchádzajúcom kongrese v Glasgowe v roku 2008 bola príprava rakety ARES 5 veľmi rozsiahlo prezentovaná, v Daejeongu bola sotva spomenutá. Rovnako takmer neboli spomenuté raketoplány, o ktorých je jasné, že končia, bez ohľadu na ďalší výber cieľov
amerického vesmírneho výskumu.

Silná bola japonská účasť, napr. veľmi zaujímavá bola prednáška Prof. Yasuhira Morita o ďalšej generácii nosičov na tuhé palivo, ktorá nadviaže na veľmi úspešnú sériu rakiet M-V. Nový koncept ASR zahŕňa vývoj termoplastického paliva odlievaného a miešaného pri nízkych teplotách, podobne ako čokoláda, alebo vývoj zjednodušeného riadiaceho centra pre odpal s nižšími nákladmi.

Na záver mi nedá nespomenúť stánok Českej kozmickej kancelárie, ktorý prezentoval budúci kongres IAF. Bude sa konať v dňoch 27.09.- 01.10.2010 v Prahe. A to je pre nás na dlhé roky jedinečná príležitosť zúčastniť sa tohto astronautického sviatku v blízkosti Slovenska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.