European space camp 2010

Podobne ako v minulom roku, i tento rok sa od 27. júna do 5. júla na nórskom ostrove Andøya uskutoční medzinárodný letný tábor pre študentov vo veku 17 až 20 rokov, ktorí sa zaujímajú o prírodné vedy (fyzika, matematika, kozmonautika a elektrotechnika).


V roku 1994 Gustav Frisholm z Nórskej asociácie mladých vedcov dostal nápad, aby sa organizoval letný „kozmický“ tábor. Spojil sa s Arne Hjalmar Hansenom, manažérom pre vzdelávanie zamestnancov, z raketovej základne na ostrove Andøya a už o rok neskôr sa uskutočnil prvý vesmírny tábor. Okrem študentov z Nórska sa zúčastnili aj Švédi, Dáni a Fíni.
Od roku 1996 účastníci v spolupráci s organizáciou NEAR (Norwegian Experimental Amateur Rocketry) pravidelne konštruujú a odpaľujú rakety. V roku 2000 vznikla organizácia NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring – národne centrum pre vzdelávanie v oblasti kozmonautiky) a tá prevzala organizovanie letného vesmírneho tábora. Od roku 2001 to už bol prvý Európsky vesmírny tábor, ktorého sa o rok neskôr začali zúčastňovať aj študenti z Kanady, Ruska či USA. Od roku 2007 navštevujú tábor aj študenti z Českej republiky

Účasť na tomto tábore je bezplatná (a to vrátane ubytovania, stravy a programu). Účastníci si hradia len dopravu tam a späť. Uzávierka prihlášok je 15. apríla 2010. Maximálny počet ľudí je 25 (z celého sveta). Preto je výber účastníkov relatívne prísny. Berie sa do úvahy napríklad aj vek, prospech v škole, účasť v mimoškolských aktivitách a do úvahy sa samozrejme berie aj motivácia zúčastniť sa tohto tábora.

Zdroj: http://www.spacecamp.no/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.