Úspešné technologické transfery ESA – diel I.

Tenký piezoelektrický senzor vyvinutý k testovaniu vesmírneho transportného prostriedku ESA Hermes pomáha pri riešení problémov v automobilovom priemysle a stavebníctve. Technológia používajúca spevnený plast pomocou uhlíkových vlákien vyvinutá pre ľahké satelitné konštrukcie a komponenty sa používa pri výrobe zadných krytov športového vozidla Lamborghini. Ľahké, stabilné, kompozitné tyče vyvinuté nielen pre letecký a vesmírny priemysel, použité v pristávacom module misie ESA Rosetta nazývaný Philae, umožnili produkciu výnimočných testovacích zariadení pre kalibrácie a vylepšenie strojových zariadení. Rýchlo reagujúci magnetický guľôčkový ventil vyvíjaný opäť pre Philae našiel uplatnenie v zariadeniach čistiacich vodu a má veľký potenciál uplatniť sa v poľnohospodárstve pri aplikáciách chemických postrekov.

Tenký piezoelektrický senzor vyvinutý pre testovanie vesmírneho transportného prostriedku ESA Hermes pomáha pri riešení problémov v automobilovom priemysle a stavebníctve (ESA Success Story 05/2008).



Obr.1: ESA Hermes (predstava)

Vývoj vesmírneho transportného prostriedku Hermes viedol napriek ukončeniu k vzniku niekoľkých nových technológií. Jednou z nich je aj piezoelektrický fóliový senzor – mikrometer hrubý menič mechanickej sily na elektrickú energiu. Svoje uplatnenie našiel v oblastiach, akými sú dynamické meranie síl, tlaku, ohybov, mechanického napätia a vibrácií v dopravných prostriedkoch, strojoch a budovách.

Technológia používajúca plast spevnený pomocou uhlíkových vlákien vyvinutá pre ľahké satelitné konštrukcie a komponenty sa používa pri výrobe zadných krytov športového vozidla Lamborghini (ESA Success Story 06/2008).



Obr.2: CLUSTER (predstava)

Plast spevnený pomocou uhlíkových vlákien má nízku hmotnosť a v závislosti od orientácie vlákien aj vyššiu pevnosť, nižšiu teplotnú rozťažnosť a dobrú tepelnú vodivosť. Tieto vlastnosti sa presne kryjú s požiadavkami na materiál vhodný pre vesmírne konštrukcie, a preto sa používa pri výrobe rôznych súčastí rakiet typu Ariane a satelitov (napr. CLUSTER). Firma ACE (Advanced Composite Engineering GmbH) vyvinula z takýchto kompozitných materiálov zadný kryt športového vozidla Lamborghini Gallardo Spyder.

Ľahké, stabilné, kompozitné tyče vyvinuté nielen pre letecký a vesmírny priemysel, použité v pristávacom module sondy ESA Rosetta nazývaný Philae, umožnili produkciu výnimočných testovacích zariadení pre kalibrácie a vylepšenie strojových zariadení (ESA Success Story 07/2008).



Obr.3: Pristávací modul Philae (predstava)

Ak je meracie zariadenie vystavené intenzívnej námahe alebo extrémnym teplotným výkyvom, malo by pozostávať z veľmi odolných častí, skladajúcich sa z kompozitných materiálov s uhlíkovým vláknom (Carbon Fibre Composite CFC). Použitie CFC tyčí bolo rozsiahle napríklad v sonde Rosetta a jej pristávacom module Philae, pretože sú veľmi pevné, ľahké a majú nízku tepelnú rozťažnosť. Táto vlastnosť je veľmi dôležitá aj v metrológii. Práve vývoj pristávacích nôh pre Philae, vyrobených z CFC tyčí, umožnil – s podporou ESA programu pre technologické transfery – produkciu veľmi presného meracieho zariadenia s názvom tetronom. Má tvar ihlanu a pozostáva zo šiestich CFC tyčí spojených v štyroch rohoch magnetickými guličkami. Tetronom je výnimočný kvôli nemennosti dĺžky CFC tyčí aj po opakovanom skladaní a rozkladaní meracieho zariadenia a meniacich sa teplotných podmienkach.



Obr.4: Tetronom

Rýchlo reagujúci magnetický guľôčkový ventil (Rapid Reaction Valve RRV), vyvíjaný opäť pre Philae, našiel uplatnenie v zariadeniach čistiacich vodu a má veľký potenciál uplatniť sa v poľnohospodárstve pri aplikáciách chemických postrekov (ESA Success Story 08/2008).

RRV sa dokáže otvárať a uzatvárať veľmi rýchlo (< 2 ms) a veľmi presne, čo je dôležité nielen pri optimalizácii filtrovania vody, ktoré si vyžaduje presnú kontrolu toku, ale aj pri aplikácii herbicídov a insekticídov v poľnohospodárstve, kde presnosť a minimalizácia použitého množstva chemického postreku chráni životné prostredie. Chceš, aby sa Slovensko stalo plnohodnotným členom ESA? Ak áno, podpor nás a zapiš sa do tohto DOODLU – klikni TU.

Zdroj:
ESA Technology forum (Success Stories)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.