Expedícia Mars 2011

„Tí, ktorí poletia okolo roku 2035 na prvú expedíciu na planétu Mars, chodia práve teraz na základné alebo stredné školy“, tvrdí Milan Halousek z Českej kozmickej kancelárie. „Ale už teraz majú možnosť prejsť výcvikom kozmonautov a podniknúť simulovaný let k hviezdam,“ dodáva Slávek Hrzal z Detskej tlačovej agentúry. Obaja sú hlavní organizátori konkurzu do detskej vesmírnej posádky Expedície Mars 2011. Na projekte sa podieľajú aj prvý československý kozmonaut Vladimír Remek a slovenský kozmonaut Ivan Bella

Už ôsmy ročník Expedície mars odštartoval k 50. výročiu letu prvého človeka do vesmíru, čiže 12. apríla 2011. Od tohto dňa sa môžu deti, ktoré v roku 2011 majú vek 10 až 17 rokov, hlásiť na konkurz na miesta detskej vesmírnej posádke. Stačí, keď sa zaregistrujú na webových stránkach www.expedicemars.su. Verejný štart za účasti Vladimíra Remka prebehol 18. apríla 2001 o 11:00 v Ruskom stredisku vedy a kultúry v Prahe.


Účastníci konkurzu Expedícia Mars 2011 budú odpovedať na tri série otázok z kozmonautiky, astronómie a zdravovedy. V ďalšom kole budú samostatne spracovávať projekt podľa zvolenej odbornosti (palubný inžinier/počítačový expert, lekár/psychológ, letec, dokumentarista, astronóm/navigátor, geológ/architekt). Najlepčí účastnici sa v septembri stretnú na semifinálovom víkende, predvedú znalosti z angličtiny, fyziky a ďalších vedných odborov spojených s kozmonautikou a letmi ľudí do vesmíru. Desať najlepších potom v októbri absolvuje v Európskom vesmírnom centre výcvik, ktorý sa veľmi podobá výcviku skutočných kozmonautov. Vyvrcholenie výcviku je simulovaný let do vesmíru v makete raketoplánu.
O miesto v medzinárodnej posádke budú súťažiť mladí záujemcovia o kozmonautiku z Českej republiky a zo Slovenska.
Zvláštnosť projektu Expedícia Mars je skutočnosť, že celú súťaž pripravujú a organizujú pod dohľadom a vedením dvoch dospelých „veliteľov“ mladí záujemcovia o kozmonautiku, úspešní účastníci predchádzajúcich ročníkov.
Pre mnohých z nich bola Expedícia Mars odrazový mostík do ďalších medzinárodných súťaží, letných škôl a študentských konferencií.
Ďalšie informácie o Expedícii Mars 2011 vrátane prihlášky nájdete na webových stránkach www.expedicemars.eu


Kontakty na usporiadateľov:
Slávek Hrzal (Detská tlačová agentúra Domino) – tel. +420 603 426 422, email dta@dta.cz
Milan Halousek (Česká kozmická kancelária) – tel. +420 602 153 564, email halousek@czechspace.cz
Ivan Kimák, Centrum voľného času-RCM, Košice – tel. +421 915 949 336 email ivan.kimak@rcm.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.