ARISSat-1 – ako počúvať družicu?

Družicu, ktorej signál je možné prijímať aj amatérskymi prostriedkami vypustili astronauti „ručne“ počas vychádzky do kozmu. Pred vypustením ale došlo ku kurióznej situácii, keď astronauti nemohli nájsť 70cm anténu. Nakoniec sa ukázalo, že anténa je uložená v tele družice a stačilo ju vysunúť. ARISSat-1/KEDR je spoločným projektom AMSAT-NA a ARISS a je pripomienkou výročia letu J. Gagarina do kozmu – KEDR bol volací znak Gagarina počas jeho letu.



Obr.1: Satelit ARISSat-1 na palube ISS

Prevádzka:

Počas prvých pár dní prevádzky sa začali objavovať prvé problémy so satelitom. Najskôr začala odchádzať batéria, čo sa prejavuje reštartovaním satelitu počas zatmenia. Dalšie problémy nastali, keď vplyvom žiarenia prestala byť čitateľná SD karta na ktorej boli uložené hlasové nahrávky a pozdravy. Ostatné veci ako telemetria a SSTV fungujú do dnešného dňa vcelku dobre.

Technické vybavenie:


Obr.2: Vnútro satelitu

Príjem ARISSat:

Zistenie preletov:

Na zistovanie preletov satelitu ARISSat, ale aj iných je veľmi dobrý program Orbitron. Po jeho nainštalovaní vyberieme z ponuky satelit RADIOSKAF-B čo je označenie pre ARISSat. Na mape uvidíme aktuálnu polohu satelitu. Pre zistenie nasledovných preletov použijeme kartu „Predpoveď“.


Obr.3: Prostredie programu Orbitron

Frekvencie:

145.920 – Telemetria formátu BPSK-1000, program na dekódovanie telemetrie stiahnete na adrese: http://www.arissattlm.org/ na tejto adrese sa dá telemetria pozriet aj v live formate.
145.950 – Cyklus Pozdravov, hovorenej telemetrie a SSTV obrázkov
Satelit je taktiež vybavený aj lineárnym transpordérom (viď obr.)


Obr.3: Lineárny transpondér

Prijaté SSTV obrázky:

SSTV obrázky pochádzajú od rádioamatéra Petra – OM3TPS

Galériu SSTV obrázkov nájdete na adrese: http://www.amsat.org/amsat/ariss/SSTV/

Želám vám veľa šťastia pri počúvaní ARISSat-u. Veľmi rád pridám ďaľšie vaše SSTV obrázky ktoré zachytíte!
Domovská stránka: http://www.arissat1.org

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.