Rock Around the World

Vedci študujúci planétu Mars potrebujú tvoju pomoc. Spustili projekt s názvom Rock Around the World, v rámci ktorého skúmajú pozemské horniny pomocou zariadenia, ktoré je podobné prístrojom naištalovaným v marťanských roveroch. Pomôž im lepšie pochopiť Mars, zaslaním zaujímavého kameňa z tvojho okolia.

Prečo vôbec študovať kameňe, je veľmi dobrá otázka. Dôvodov je hneď niekoľko, pretože kameň nám dokáže zodpovedať mnohé otázky o histórii miesta, kde sa našiel a to nielen na Zemi, ale aj na iných planétach, napríklad:

  • bolo tam niekedy jazero alebo sopka?
  • bolo tam pohorie alebo more?
  • bolo tam chladno alebo teplo?
  • bola tam atmosféra riedka alebo hustá?

    Ak nájdeš zvláštny kameň vo svojom okolí, máš záujem dozvedieť sa o ňom viac a chceš pomôcť pri výskume Marsu, pekne ho očisti a zašli spolu so svojím menom, vekom a adresou na túto adresu:

    Dr. Phil Christensen
    Mars Space Flight Facility
    Arizona State University
    PO Box 876305, Moeur Building Rm 131
    Tempe, AZ 85287-6305

    Rozmer horniny by mal byť od 5 do 15 cm (najlepšie zhruba 10 cm). Prípadne k nej môžeš pridať aj svoje telefónne číslo, fotografiu s horninou v tvojej ruke, meno geografického útvaru, kde bola nájdená spolu s jeho zemepisnou dľžkou a šírkou a krátky popis daného okolia. Všetko samozrejme v angličtine.


    Obr.1: Krásny kameň zaslaný na Univerzitu v Arizone do projektu Rock Around The World s označením RATW10819 bol identifikovaný ako ružový kremeň a pochádza z Namíbie v Afrike.

    Ak sa tvoj kameň dostane konečne do rúk Dr. Christensena na Univerzite v Arizone, pridelia mu identifikačné číslo zložené z dátumu doručenia a vlastného 5 ciferného čísla. Následne ho vložia do obalu so štítkom a informácie od odosielateľa uložia do počítačovej databázy.

    Kameň potom putuje do laboratória so spektrometrom, špeciálnym zariadením, ktoré dokáže merať žiarenie vychádzajúce z daného kameňa. Každý z kameňov pritom noc pred samotným skúmaním strávi 8 hodín v peci, aby sa z neho odstránila vlhkosť schopná znehodnotiť samotné meranie. Následne spektrometer zaznamená jeho spektrum, čiže intenzitu žiarenia v závislosti od jeho vlnovej dĺžky (vlastnosť žiarenia) a to sa uloží do počítača. Pomocou takéhoto spektra sa dá neskôr určiť z čoho sa kameň skladá, pretože rozdielne kameňe absorbujú, odrážajú a vyžarujú žiarenie rozdielne.


    Obr.2: Spracované spektrum ružového kremeňa RATW10819 zobrazeného na Obr.1.

    Spektrá prijatých hornín sa dajú zhliadnuť na oficiálnej stránke projektu http://ratw.asu.edu , pričom u tých najzaujímavejších sa dá nájsť aj detailnejší popis o ich vlastnostiach.

    Pozor! Každé zverejnené spektrum horniny zo Slovenska odmeníme nálepkou SOSA. V prípade, že je to tvoje spektrum, napíš nám meno a adresu na miroslav.mocak zavináč sosa.sk, kde ti máme nálepku poslať. Veľa štastia.

    Zdroj: http://ratw.asu.edu
    http://speclab.cr.usgs.gov/PAPERS.refl-mrs/refl4.html

  • Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.