Dajte meno asteroidu

Sonda OSIRIS-REx má letieť k asteroidu, pristáť na povrchu, odobrať vzorky a doniesť ich späť na Zem. Asteroid má momentálne meno 1999 RQ36, takže študenti ho určite pomenujú lepšie. Planetary Society, Lincolnove laboratórium a Univerzita v Arizone preto žiadajú študentov celého sveta aby asteroidu vymysleli lepšie meno. Na pomenovanie tohto objektu Slnečnej sústavy máte čas do 2. Decembra 2012.

Súťaže sa môžu zúčastniť deti, ktoré do 2. Decembra 2012 nedosiahli vek 18 rokov. Aby sa mohli zúčastniť, rodičia alebo učitelia musia vyplniť online prihlášku s navrhovaným menom a krátkym vysvetlením prečo ste zvolili práve toto meno.

Asteroid nemôže byť pomenovaný samozrejme hocijako. Medzinárodná Astronomická Únia spravuje pomenovanie veľkých a malých objektov v Slnečnej sústave, a majú pravidlá na to ako sa môžu pomenovávať blízkozemné objekty akým je aj 1999 RQ36.

V skratke sú pravidlá na pomenovanie nasledujúce:

  • maximálne 16 znakov (vrátane medzier a iných znakov)
  • uprednostňuje sa najradšej jednoslovné pomenovanie
  • vyslovyteľné (v niektorých jazykoch)
  • napísané v znakoch latinskej abecedy(doslovný prepis z jazykov kde sa píše inak ako latinskými znakmi je povolený);
  • neurážlivé pomenovanie
  • nesmie byť rovnaké a ani podobné k už existujúcemu menu planétky alebo prirodzeného satelitu planéty.

    Ešte môžme dodať, že (101955) 1999 RQ36 je blízko-zemný objekt, jeho meno by malo byť mytologické, ale nemalo by byť spájané so stvorením alebo podsvetím pretože mená spadajúce pod túto tematiku sa používajú pri iných telesách v Slnečnej sústave. Meno môže pochádzať z ktorejkolvek kultúry na svete. V pár prípadoch bola definícia rozšírená o fiktívne mytologické postavy. Existujú však vynimky a aj mená, ktoré nemajú nič spoločné s mytológiou majú šancu. Avšak, Medzinárodná astronomická únia radšej uprednostní meno pochádzajúce z mytológie.



    Prevzaté z:
    http://www.hvezdaren.sk/zaujimavosti/dajte-meno-asteroidu.html?page_id=1940

    Ďalšie info:
    http://www.planetary.org/get-involved/contests/osirisrex/

  • Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.