V Taliansku sa rozhodne o budúcnosti európskej kozmonautiky

Ministri vlád všetkých členských krajín Európskej vesmírnej agentúry (ESA) za zišli v meste Neapol, aby schválili program tejto svetovej kozmickej agentúry na najbližšie roky. Rozhodnúť sa má o investíciách vo výške takmer 4 miliardy Eur. K rokovaniu je ako pozorovateľ prizvaná aj Slovenská republika, ktorá by sa v budúcnosti mohla stať členskou krajinou ESA.

Rada ESA na ministerskej úrovni je vrcholným orgánom Európskej vesmírnej agentúry, ktorá patrí spolu s americkou NASA, ruským ROSKOSMOS-om a Čínskou CNSA k najvýznamnejším svetovým hráčom na poli výskumu a dobývania vesmíru. Rokovanie Rady (Obr.1) sa koná približne raz za tri až štyri roky, a je pre ESA najdôležitejším podujatím, keďže sa na rokovaní schvaľuje rozpočet na najbližšie obdobie. Ten sa pohybuje na úrovni asi 4 miliardy Eur ročne.



Obr.1 Rokovanie Rady ESA na ministerskej úrovni v roku 2008

Od pondelka 19.11. do stredy 21.11. sa preto zišli ministri vlád členských štátov ESA, vrátane Čiech a Rumunska, aby rozhodli o výške financovania jednotlivých programov ESA. Pokryté tak budú všetky oblasti výskumu a využívania vesmíru, od satelitnej telekomunikácie a navigácie, cez monitorovanie životného prostredia, živelných pohrôm a klimatických zmien, až po robotický prieskum Slnečnej sústavy a lety ľudí do vesmíru. Dôležitou otázkou je aj usporiadanie vzťahov medzi ESA a EÚ, ktoré sú momentálne od seba organizačne nezávislé. Otázka je, či to tak ostatne aj v budúcnosti. V ESA sú totiž aj štáty ako Nórsko a Švajčiarsko, ktoré sa – ako je známe – do EÚ veľmi nehrnú.

Slovensko sa rokovania Rady zúčastní ako pozorovateľ na základe Dohody o spolupráci, ktorú s ESA podpísalo v ministerstvo školstva roku 2010. Účasť na rokovaní je ďalším krokom SR na ceste integrácie do ESA, ktorá by nám priniesla nielen príležitosti účastniť sa na európskom vesmírnom výskumnom programe, ale predovšetkým možnosť pre slovenské firmy zapojiť sa do výroby satelitov, komunikačných zariadení a iného vybavenia potrebného pre výskum a využívanie vesmíru. Trh vo vesmírnom sektore, ktorý je technologický jedným z najnáročnejších, má len v Európe objem ročne asi 6 miliárd Eur, a predstavuje aj pre nás jedinečnú príležitosť pre posilnenie vedomostnej ekonomiky na Slovensku.

Zdroje:
http://www.esa.int/SPECIALS/Ministerial_Council_2012/

Home

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.