Komisia pre účasť SR na spolupráci s ESA sa zišla už po piaty krát

Slovenská republika pokračuje na ceste do Európskej vesmírnej agentúry ESA deklaráciou oficiálneho záujmu o podpis zmluvy ECS (European Cooperating State), ktorá tvorí druhú predvstupovú fázu medzi členov ESA, a formulovaním prvých myšlienok týkajúcich sa slovenskej vesmírnej stratégie.

Počas posledného stretnutia Komisie pre účasť SR na spolupráci s ESA sa diskutovalo o potrebe rozvoja domácich vesmírnych aktivít, medzinárodnej spolupráce v oblasti vesmírneho priemyslu a výskumu, a tiež definícii slovenskej vesmírnej stratégie. Tá by mala zahrňovať podporu domáceho vývoja a výroby technológií s potenciálom uplatniť sa vo vesmírnej oblasti.

Komisia taktiež diskutovala o potrebe zriadiť Slovenskú vesmírnu agentúru ako implementačný orgán záväzkov zmluvy ECS. Tá si bude vyžadovať do roka vypracovať plán PECS (Plan for European Cooperating State) obsahujúci zoznam slovenských projektov pre ESA, ktoré bude financovať vo výške minimálne 1,3 miliónov eur ročne po dobu piatich rokov.

Slovensko by mohlo podpísať zmluvu ECS do konca roka 2013 a vypracovať PECS v roku 2014. Rok 2015 by tak mal byť prvým rokom SR v PECS s následnou prvou platbou 1,4 milióna eur zo štátneho rozpočtu do ESA (platiť sa bude každý rok po dobu 5 rokov) a vypísaním prvých výziev a kontraktov pre slovenské firmy. PECS by mal trvať do roku 2019 a v roku 2020 by sme sa mohli uchádzať o plné členstvo v ESA.

Zdroj:
https://www.vedatechnika.sk/SK/ESA_SR/Documents/Zapisy%20zo%20zasadnutia%20komisie/Zapis-5-komisie-esa.pdf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.