Sledujte s nami let stratosférického balóna. Už dnes v noci!

V rámci projektu SPOLEČNĚ DO STRATOSFÉRY, na ktorom spolupracujú Hvězdárna Valašské Meziříčí a Slovenská organizácia pre vesmírné aktivity (SOSA), vypustíme po prvýkrát balón do stratosféry v nočných hodinách. Tento let, uskutočnený v spolupráci s Central European Meteor Network (CEMeNt), bude špecifický tým, že na gondole balóna bude umiestnená citlivá kamera, určená na získavanie videozáznamov preletu meteorov v atmosfére. Práve preto bol pre prvý nočný let stratosférického balóna vybraný termín maxima výrazného meteorického roja.

Balón bude vypustený z areála Hvezdárne v Partizánskom 14. decembra o 1:00 SEČ. Na gondole balóna budú umiestnené a svietivé LED diódy, ktoré umožnia sledovať balón aj v noci. Jasnosť diód je dostačujúca na to, aby zo vzdialenosti 100 kilometrov bol balón v prípade jasnej oblohy viditeľný aj voľným okom.



Obr.1: Predpokládaná trajektória letu balóna SDS-2
Ak sa chcete zapojiť do nočného sledovania nášho balóna, stačí si pozrieť pripojený graf predpokladaného letu balóna. Balón by mal dosiahnuť maximálnu výšku 33 kilometrov. Na oblohe ho teda nájdete pomerne jednoducho – na mape si vyhľadajte svoju polohu a porovnajte ju s grafom letu balóna. Tak zistíte azimut (smer, ktorým sa treba pozerať) balóna. Zdanlivú výška balóna [h] nad obzorom získate jednoduchým výpočtom – h < atan (33/d), kde [d] je vzdialenosť vášho stanovišťa od priemetu letovej krivky balóna. Zjednodušene možno povedať, že z väčšiny pozorovacích miest sa bude balón javiť vo výške menšej ako 20° nad obzorom.

Pozrite si ukážku z letu SDS-1, ktorý sa uskutočnil nedávno, 30. novembra 2013:

Balón možno pozorovať voľným okom (ak nie ste príliš ďaleko), malým ďalekohľadom (postačí jednoduchý trieder) alebo fotograficky (15-sekundové expozície pri citlivosti ISO 1600, fotoaparát umiestnený na statíve). Aby bol balón na oblohe ešte zreteľnejší, budú LED diódy nastavené tak, aby blikali. Interval bude nastavený v režime 2-4-2, teda 2 sekundy svietia, 4 sekundy tma, 2 sekundy svietia atď.

Ak sa chcete zapojiť do sledovania balóna, prípadne sa vám let podarí uviedieť či nafotiť, pošlite nám správu či fotografie na adresu geminids@fireball.sk.

Sledujte náš let naživo:


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.