Slováci ako prví preverili navigáciu Galileo v aute

Navigačný system Galileo, ktorý je európskou alternatívou známeho GPS, prešiel prvým testovaním. Za realizovanie úspešného testu získala certifikát od Európskej vesmírnej agentúry (ESA) slovenská technologická firma GOSPACE. Firma ako prvá na svete preverila Galileo za jazdy v aute.

Navigačný systém Galileo vyvinula ESA a do testovacieho režimu ho uviedla minulý rok. Prvé dve družice európskeho globálneho navigačného systému Galileo boli umiestnené na orbitu ešte v októbri 2011. O rok neskôr nasledovali ďalšie dve. Pre zistenie polohy sú potrebné štyri družice. Historicky prvý pozičný “fix” – určenie polohy prebehlo v navigačnom laboratóriu a technickom centre ESA ESTEC v holandskom Noordwijku 12. marca minulého roku.
ESA vystavila GALILEO certifikát prvým 50 tímom, ktoré získali polohu pomocou štyroch družíc Galilea. Tímy museli dokladovať údaje o prijímači, ktorý používali, lokalizačné údaje (fix) na začiatku a na konci testovania v (UTC) – zemepisnú dĺžku a šírku. Do testovania sa zapojili výskumné tímy z priemyslu, univerzít, vedeckých a výskumných centier, vládnych inštitúcií a biznisu.

Prijímanie signálu Galileo družíc z auta
Prijímanie signálu Galileo družíc z auta

Najviac úspešných riešiteľov pochádza z Talianska, Nemecka a Veľkej Británie. „Väčšina tímov získala fix statickými prijímačmi,” vysvetľuje inžinier ESA, Gaetano Galluzzi. V zozname nájdeme aj špeciálne prípady. Napríklad belgická Royal Military Academy získala prvú pozíciu na mori, na palube fregaty Leopold-Aj, ktorá sa plavila pozdĺž nórskeho pobrežia. V medzinárodnej konkurencii uspela aj slovenská technologická spoločnosť GOSPACE. A to symbolicky. Slováci ako prví na svete preverili Galileo počas jazdy v automobile.

“Vykonali sme niekoľko experimentov s použitím dvoch typov prijímačov – USRP1 SDR a komerčného modulu L76 od firmy Quectel. Na obežnej dráhe sú umiestnené zatiaľ len 4 družice, z celkového počtu 30. Preto sme museli vystihnúť ten správny okamih, kedy nad našim obzorom boli všetky štyri, aby bolo možné získať pozíciu. Takáto príležitosť sa naskytá iba raz za pár dní, obyčajne v nočných alebo skorých ranných hodinách,” hovorí riaditeľ spoločnosti GOSPACE Pavol Turčina.

Prvýkrát sa GOSPACE podarilo úspešne získať pozíciu pomocou štyroch satelitov Galileo 1. mája 2014 v skorých ranných hodinách. Meranie začalo v 04:10:03 UTC, a bolo dokončené v 05:08:12 UTC.

Galileo-fix1
Družice systému GALILEO počas prijímania signálu 1. mája 2014

“Naši inžinieri navrhli hardvér prijímača a antény GNSS. Na začiatku sme vykonali testovanie a získali statický fix z miesta. Po tomto úspešnom pokuse sme umiestnili prijímač na strechu auta a vyskúšali sme meranie počas jazdy po Bratislave. Samotné určenie polohy bolo v porovnaní s GPS oveľa presnejšie. Miesto merania sme lokalizovali na centimetre presne. Zaujímavé je, že sa nám podarilo takto presné meranie aj v podmienkach, kedy sme prijímali signál len zo štyroch družíc”, dodáva technický riaditeľ spoločnosti, Jakub Kapuš.

Aké bude využitie Galilea v budúcnosti? Systém má pozostávať z 30 operačných družíc. V porovnaní so známym GPS by mal poskytovať vyššiu presnosť dostupnú všetkým používateľom, väčšie pokrytie signálom družíc obiehajúcich na vyšších obežných dráhach a bude schopný obojsmernej komunikácie. Tieto nové funkcionality prinesú nové služby a aplikácie, ako napríklad účinnejšie riadenie cestnej i leteckej premávky, pátracie a záchranné služby a mnoho ďalších.

GOSPACE je technologická spoločnosť, ktorá sa zaoberá predovšetkým vesmírnymi technológiami. Je prvou Spin-off firmou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Realizuje komerčné a vedecké stratosferické lety, vyvíja hardvér a komponenty do nanosatelitov. Spoločnosť plánuje stavať na dosiahnutom úspechu a vyvíjať Galileo aplikácie.

Odkazy:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.