Vesmír na hradbách – o poznávaní , horúcich objavoch a mimozemských úkazoch

Vesmírna udalosť prilákala na Mestské hradby počas rozpálenej nedele 7. júna 2015 mnoho domácich návštevníkov, zarytých fanúšikov vesmíru, medziplanetárnych zaľúbencov, ale aj zvedavých turistov. Akcia venovaná vesmírnym aktivitám a na historickom mieste je na domáce pomery takpovediac raritou. O to viac sa organizátori snažili priblížiť návštevníkom oblasť, ktorá zahŕňa nepoznané svety a rozširuje obzory všetkých pozemšťanov. Ak k tomu prirátame bezoblačnú oblohu, najkrajšie stážistky a pozorovanie Slnka cez profesionálne teleskopy samozrejme s filtrom, výsledok sa stáva doslova kozmickým. A aby toho nebolo málo, okrem edukatívneho a poznávacieho rozmeru podujatia Vesmír na hradbách, nesmel chýbať ani druhý originál slovenský kozmonaut osobne, Robo Vokál.

„Našou úlohou je ľuďom ukázať, že vesmír je skutočne na dosah, sme jeho súčasťou a netreba sa ho báť. Dôkazom je aj prvá slovenská družica skCUBE, na ktorej v našom laboratóriu deň čo deň pracujeme a do vesmíru ju plánujeme vypustiť už začiatkom roka 2016. Slovensko ako jedna z mála krajín sveta a jediná krajina EÚ nemá v týchto sférach viditeľné výsledky. Aj preto sa snažíme posunúť domáce renomé a oboznámiť tým širokú verejnosť práve formou aktivít, ako je táto,“ podotkol Michal Vojsovič zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA)

Oboznámiť verejnosť o (ne)známych mimozemských úkazoch, vesmírnych plavidlách, ale i súčasných aj budúcich vesmírnych aktivitách tvorilo len časť tohto podujatia. Jedným z hlavných cieľov bolo tiež poukázať na skutočnosť, že v hlavnom meste Slovenska neexistuje zázemie pre kvalitnú popularizáciu vesmíru medzi verejnosťou, akým je napríklad planetárium.

Bratislava je jedno z mála miest na svete a jediné miesto v Európskej únii, ktoré nemá vlastné planetárium. Naša partnerská organizácia OZ Slovenské planetáriá ľuďom tiež ukáže konkrétne príklady toho, ako by to planetárium mohlo v budúcnosti vyzerať,“ zdôraznil Michal Novota (SOSA)

„Vesmír na hradbách“ neumiestnili organizátori práve na toto miesto len tak náhodou. Z Mestských hradieb totiž pochádzajú prvé pozorovania a astronomické objavy v rámci Slovenska. Aj preto sa organizátori snažili umiestniť túto udalosť na miesto, kde slovenská astronómia takpovediac začala. Ako uviedol Michal Novota, z dejín astronómie mesta Bratislava je známe, že Samuel Mikovíni, známy kartograf a astronóm, robil svoje prvé astronomické pozorovania práve na hradbách, takže návrat na toto miesto sa stalo akousi astronomickou symbolikou.

„O vesmír bol v minulosti snáď omnoho väčší záujem, ako je tomu dnes. Túto skutočnosť je u nás nutné zmeniť a sme nesmierne poctení, že sme toho súčasťou, pretože ľudí vesmír vždy zaujímal a zaujímať aj bude,“ dodal Michal Vojsovič (SOSA)

Návštevníkom sa okrem pozorovania Slnka, vesmírnej projekcie, prednášok z oblastí kozmonautiky a osobnej účasti druhého slovenského kozmonauta Roba Vokála, dostalo vo večerných hodinách pozorovanie nočnej oblohy a Mesiaca. Návštevníci preto aj po oficiálnom uzavretí hradieb nedočkavo čakali pri teleskopoch, aby uvideli to, čo nám svieti nad hlavami, ale bežne sa o tom akosi nehovorí. Nuž, ktovie prečo 😉

Fotografie z tohto veľmi vydareného podujatia nájdete takisto aj na našom fb! 🙂