Dánske vesmírne preteky

V dánskom Copenhagene súťažia dve skupiny o to, ktorá z nich sa ako prvá dostane do vesmíru vo výške 100 km a uskutoční tak historicky prvý „urob si sám“ vesmírny let.

Carsten Olsen (41) a jeho dcéra (17) chcú letieť do vesmíru a spolu s ďalšou 50-tkou ľudí pracujú na ich vlastnom vesmírnom programe. Všetci sú členmi Copenhagen Suborbitals, organizácie, ktorej cieľom je prvý „urob si sám“ vesmírny let s pomocou rakety schopnej vzletu do výšky 100 km spolu s kapsulou pre jedného astronauta a padákmi, ktoré ho dopravia  bezpečne dolu.  Copenhagen Suborbitals už za sebou má zopár testov 4.5 m rakety s názvom Sapphire, ktorá štartovala z plošiny na Baltickom mori a ktorá vyletela rýchlosťou 1239 km/h do výšky 8.3 km. Jeden z jej inžinierov pracoval mesiace na programe korigujúcom kurz rakety 500 krát za sekundu.

olsen_family
Carsten Olsen a jeho dcéra Anna

Copenhagen Suborbitals bola založená Petrom Madsenom (43) a práve on mal pôvodne letieť. Madsen nedokončil inžinierske štúdium a údajne roky spával iba na matraci pod stolom v jeho raketovej dieľni až kým nestretol svoju ženu Sirid a presťahoval sa na malú loď. Jeho snom bolo preskúmať vzdialenú oblohu a hĺbky oceánov, takže začal stavať rakety a ponorky. Za 3 roky sa mu podarilo postaviť UC3 Nautilus, skoro 18 metrov dlhú a 40 ton ťažkú ponorku financovanú darmi vo výške 200000 eur.  Minulé leto ale z Copenhagen Suborbitals odišiel do novej dieľne s novým materiálom a strojmi, pretože prestal byť vítaný medzi jej členmi. Madsen tvrdí, že v organizácii  sa rozpráva príliš veľa a robí sa veľmi málo. Iní členovia hovoria, že je príliš pokrytecký a egocentrický.  V každom prípade, trpké preteky medzi Copenhagen Suborbitals a Rocket Madsen’s Space Lab sa začali.

Madsen chce postaviť raketový motor používajúci peroxid vodíka, ktorý spolu so špeciálnou gumou dokáže vyvolať v spaľovacej komore hotové peklo. Ale ako sa chce Madsen vrátiť späť bezpečne na Zem? Tvrdí, že súvisiace problémy s tlakom a bezpečnosťou sú ako tie spojené s ponorkou, takže to zvládnu. V jeho novej organizácii má už vyše 100 členov a pár nových investorov.

220px-Peter_Madsen_(inventor)
Peter Madsen

Copenhagen Suborbitals sa vybrali skôr akademickou cestou: myslieť najprv, potom navrhnúť a postaviť nakoniec. Veci sa s Madsenom očividne robili presne naopak. Raketový motor v Copenhagen Suborbitals na etanol a tekutý kyslík vyvinul mladý inžinier Jonas Baekby Bjarno (33), ktorý pracuje pre NASA a ESA. Tento motor by sa mal testovať toto leto v 4.5 metrovej rakete.  Konečný plán je postaviť 3x tak veľký motor na pohon rakety Spica, 13 metrovej rakety, ktorá ponesie kapsulu s astronautom.  Jej test spolu s atrapou astronauta je naplánovaný už na budúci rok 2016.

Zdroj:

Lufthansa Magazine 03/2015

http://www.lhm-lounge.de/downloads/standardbeitrag/610563/LH_1503_inter_Aviation_52-61.pdf