Vesmírne technológie a mobilné aplikácie

Služby zamerané na určovanie polohy používajúce satelitnú navigáciu radia používateľom pomocou aplikácie na mobilnom telefóne čo si pozrieť, kde zastaviť, v ktorých obchodoch nakupovať, kde si dať vínko, kde si dať večeru a ktorý vlak je treba zobrať domov. Novátorské mobilné telefónne aplikácie používajú satelitnú navigáciu sprístupňujúcu informácie pre automatické rozpoznávanie budov a rázu krajiny. Satelitná navigácia nám dokáže poskytnúť informácie o našej uhlíkovej stope v závislosti od používania áut alebo lietadla, a tým optimalizovať produkciu skleníkových plynov jednotlivcami za účelom redukcie množstva skleníkových plynov v atmosfére Zeme.

Služby zamerané na určovanie polohy používajúce satelitnú navigáciu radia používateľom pomocou aplikácie na mobilnom telefóne čo si pozrieť, kde zastaviť, v ktorých obchodoch nakupovať, kde si dať vínko, kde si dať večeru a ktorý vlak je treba zobrať domov.

Turistom, ktorí sa stratia alebo chcú objavovať nové miesta, dokáže pomôcť nová služba Mobzili. Mobzili pracuje pomocou mobilných telefónov a údajov zo satelitnej navigácie. Táto služba v sebe spája informácie o obchodoch, zábave, kultúre a turizme veľmi intuitívnym spôsobom. Je dostupná pre väčšinu mobilných telefónov s možnosťou pripojenia na internet. Kritickým prvkom Mobzili je určenie polohy pomocou globálneho navigačného systému GPS. V budúcnosti by malo Mobzili pracovať pomocou európskeho navigačného systému Galileo, ktorý bude poskytovať väčšiu presnosť pri určovaní polohy.



Schématický náčrt navigácie pomocou satelitov. 
 

Novátorské mobilné telefónne aplikácie používajú satelitnú navigáciu sprístupňujúcu informácie pre automatické rozpoznávanie budov a rázu krajiny.

Turisti majú na svojich cestách radi rýchly prístup k informáciám o budovách alebo scenériách, ktoré sa pred nimi vynárajú. Toto by malo byť umožnené inovatívnym systémom umelej inteligencie na rozpoznávanie objektov od Apollo technology v kombinácii so satelitným polohovacím systémom. Tento systém dokáže rozpoznať množstvo objektov z ľubovoľného uhla, pričom sa dokáže pripojiť na potrebnú databázu na internete, a tým poskytnúť používateľom viaceré informácie o danom objekte.



Iphone s technológiu Apollo 
 

Satelitná navigácia nám dokáže poskytnúť informácie o našej uhlíkovej stope v závislosti od používania áut alebo lietadla, a tým optimalizovať produkciu skleníkových plynov jednotlivcami za účelom redukcie množstva skleníkových plynov v atmosfére Zeme.

Zníženie produkcie oxidu uhličitého je v súčasnosti cieľom mnohých ľudí. Jednou z ciest ako to dosiahnuť je napríklad používanie hromadnej dopravy alebo obmedzenie ciest pomocou lietadla. Až dodnes sa dalo iba veľmi ťažko odmerať, ako sa naša osobná produkcia oxidu uhličitého (naša uhlíková stopa) týmto spôsobom skutočne znížila. Firma Carbon Hero podporovaná ESA, vyvinula mobilnú aplikáciu Carbon Diem, ktorá je založená na údajoch zo satelitného navigačného systému. Táto aplikácia dokáže zistiť nielen spôsob akým sa pohybujete (auto, vlak, lietadlo a pod.), ale aj dĺžku vašej cesty a pomocou týchto údajov vypočítať množstvo oxidu uhličitého, ktorý ste na svojej ceste vyprodukovali.

Súvisiace články:

Prečo je dobré lietať do vesmíru?

Vesmírne technológie a ochrana obyvateľstva

Vesmírne technológie a automobilový priemysel

Vesmírne technológie a zdravie

Zdroj:
www.esa.int