Technická univerzita v Delfte a letecko-vesmírne inžinierstvo

Technická univerzita v Delfte v Holandsku učí študentov už 170 rokov. Za tento čas stihla zmeniť štyri mená od Kráľovskej akadémie až po terajšiu Technickú univerzitu. V Holandsku je veľmi známa tým, že je to ťažká škola a študujú tam veľmi nadaní študenti. Aj keď väčšina bakalárskych štúdii je po holandsky, letecko-vesmírne inžinierstvo a všetky magisterské štúdiá sú po anglicky.

Volám sa Lenka a začínam štvrtý bakalársky ročník na Technickej univerzite v Delfte. Bakalárske štúdium trvá iba tri roky, ale väčšina študentov si to predĺži na štyri až viac. Dôvodov na predĺženie je mnoho; skúšky, mimoškolské aktivity, nedostatok času alebo všetko dokopy. Veľa študentov si zoberie aj pol roka alebo rok pauzu, aby sa mohli plne venovať práci v niektorom z tímov, napríklad soláre auto, ponorka, alebo raketový krúžok.

Keď som sa posledný rok na strednej škole rozhodovala čo pôjdem študovať, nemala som ani tušenia kde skončím. Vedela som, že chcem ísť do zahraničia a mala som celkom rada matematiku a fyziku. Celkom náhodou som narazila na letecko-vesmírne inžinierstvo (anglicky aerospace engineering) v Delfte. Názov ma veľmi zaujal, a keď som si o tom naštudovala viac, podala som si prihlášku. Prijali ma a povedala som si, že to vyskúšam. Začiatok nebol najľahší; zvykala som si na nové prostredie, angličtinu a rýchle napredovanie v učive. Avšak všetko bolo veľmi zaujímavé a bolo toľko možností na zábavu a iné aktivity, že pri tom ako som chcela všetko stihnúť, občas som nestihla nič.

Do školy sa chodí na bycikly
Do školy sa chodí na bicykly

Holandsko je veľmi rozdielna krajina a ľudia. Je tu veľa cudzincov a holaďania sú veľmi tolerantní. Avšak je to iná kultúra a na začiatku sa na to treba pripraviť. Ja som mala najväčší problém s tým, že holanďania si veľmi nekúria, sú zvyknutí tak na 16 stupňov v dome a ja som myslela, že zmrznem. Kedže počasie tu nieje žiadna sláva, stále prší a je zima a do školy sa chodí na bicykli.

Project Design & Construction, kde sme navrhli wing box. Wing box je veľmi dôležitá časť krídla, ktorá vlastne slúži na odolávanie takmer všetkých síl na krídlo
Project Design & Construction, kde sme navrhli wing box. Wing box je veľmi dôležitá časť krídla, ktorá vlastne slúži na odolávanie takmer všetkých síl na krídlo

Určite by som chcela odporučiť každému, kto sa zaujíma o lietadlá alebo družice alebo aj iné technické, aj teoretické odbory (aplikovaná fyzika, IT, biomechanika a podobne), aby porozmýšlal nad Technickou univerzitou v Delfte. Je to veľmi dobrá škola, jedna z najlepších v rebríčkoch. Je tu nielen veľa teórie ale aj praxe a mimoškolských krúžkov.

Naša skupina pre projekt Test, analysis & simulation na konci druhého ročníka.
Naša skupina pre projekt Test, analysis & simulation na konci druhého ročníka.

Zo Slovenska sa tam dá na bakalára dostať napísaním dobrého motivačného listu a maturity z matematiky, fyziky a angličtiny z gymnázia. Na magisterské štúdium je to rôzne, záleží na bakalárskom štúdiu a je možné, že je potreba o dorobenie nejkých skúšok.

Autor: Lenka Husárová