Všetky objektívy na skCUBE, alebo ako sme verejnosti odhalili prvú slovenskú družicu

Vo štvrtok 7. januára 2016 sme v bratislavských priestoroch CVTI na čele s naším predsedom Jakubom Kapušom predstavili dokončenú verziu prvého slovenského satelitu s názvom skCUBE. „Kocka“, ako ju hovorovo nazývame, bola vyvíjaná výhradne slovenskými vedcami a inžiniermi a radí sa medzi takzvané CubeSat-y s rozmermi 10x10x10 cm a váhou cca 1 kg.

Na túto slávnostnú udalosť boli okrem členov SOSA prizvaní aj všetci partneri, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporili vznik satelitu od jeho vývoja až po samotnú výrobu. Medzi tých kľúčových patrili spoločnosti CEIT Technical Innovation, Incoff Aerospace, RMC a Q-Products, z oblasti školstva Žilinská univerzita, Letecká fakulta TUKE a takisto štát prostredníctvom predsedu NR SR, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Úradu vlády SR, za čo im opätovne chceme vyjadriť veľkú vďaku.

Početné zástupy asi všetkých slovenských médií zachytili tento náš míľnik do novinových článkov a večerných správ, ktoré oslovovali čitateľov ešte niekoľko dní po skončení konferencie. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini osobne vyjadril pochvalu a obdiv celému kolektívu a vyzdvihol potrebu podporovania obdobných projektov za účelom skvalitňovania technologického a vedeckého pokroku na Slovensku.

skcube-predstavenie

Svojim členom sme tiež na znak vďaky za ich dlhoročné úsilie pripravili prekvapenie v podobe ocenenia pamätnými mincami, užšiemu jadru autorov boli rozdané  aj sklenené plakety s venovaním. Kľúčovým partnerom zo školského, štátneho a súkromného sektora sme darovali hodnotné modely skCUBE v mierke 1:1.

skCUBE po absolvovaní posledných testov čaká dlhá cesta až na vojenskú raketovú základňu Vandenberg nachádzajúcu sa na kalifornskom pobreží. Odtiaľ ju spolu s ďalšími 80-timi satelitmi v priebehu konca prvej polovice roka 2016 vynesie na orbitu Zeme raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX. Po jej úspešnom umiestnení na orbitu prevezme kontrolu  riadiace stredisko v priestoroch kancelárie SOSA na Slovensku, ktoré bude okrem iného vyhodnocovať dáta zo všetkých experimentov prebiehajúcich v našom satelite.

Ako uviedol jeden z našich konštruktérov Ondrej Závodský: “Počas posledných štyroch rokov sme získali neoceniteľné know-how v technológii stavby družíc, vyvinuli niekoľko vlastných technologických riešení či celých postupov, ktoré – veríme – budú inšpiráciou pre podobné tímy. Vyrástli sme tak postupne na tím expertov, ktorý otestoval viaceré kľúčové súčasti družice počas takmer dvadsiatich stratosférických letov.”

Na záver tlačovej konferencie sme si pripili na úspešne dokončený projekt a pohostili sa chutnými muffinami s logom SOSA a skCUBE. Plní nadšenia a pozitívnej energie sme sa tak všetci mohli vrátiť do práce, aby sme našu „kocku“ dobre pripravili na odlet a mali pre ňu zabezpečené všetko potrebné, keď sa nám konečne ozve z vesmíru 🙂

Detailné informácie o skCUBE nájdete v tomto linku: http://goo.gl/gVQJVm