Unikátna súťaž ponúkne študentom exkurziu do Európskej vesmírnej agentúry

Do 18. júla majú študenti vo veku 13 – 18 rokov možnosť prihlásiť sa do česko-slovenskej súťaže Expedícia Mars. Cieľom súťaže je popularizovať vedu v Česku a na Slovensku a podporovať nadané deti a študentov v ich rozvoji v oblasti vedy. Finalisti súťaže sa zúčastnia exkurzie v Európskej vesmírnej agentúre a päť najlepších sa zúčastní 100-hodinového simulovaného letu na Mars.

V Expedici hledáme mladé talenty se zájmem o přírodní vědy, vesmír a techniku. Snažíme se je vzdělávat a podporovat v dalším rozvoji. Hodně těch dětí má už teď stáže v některých ústavech Akademie věd a na významných univerzitách,“ tvrdí veliteľ súťaže Michal Vyvlečka, ktorý sám býval účastníkom a v súčasnej dobe robí doktorát na Viedenskej univerzite. Súťaž svoje účastníky vzdeláva od samého začiatku. Najskôr musia súťažiaci vypracovať odborné projekty, ktoré potom prenášajú do praxe počas semifinále. Posledných 10 najlepších účastníkov čaká exkurzia do Európskej vesmírnej agentúry, počas ktorej navštívia napríklad Európske stredisko kozmických operácií v Nemecku alebo Centrum pre kozmický výskum v Holandsku.

 

 

Po exkurzii čaká účastníkov finále, kde sa vyberie päťčlenná posádka simulovaného letu. Ten trvá viac ako 100 hodín a je vyvrcholením celej súťaže. „Soutěžící prochází velmi náročnou přípravou, potřebujeme mít jistotu, že si závěrečná posádka bude rozumět a dokáže spolu vydržet celých 100 hodin na velmi malém prostoru, téměř bez kontaktu s venkovním světem,“ hovorí veliteľ simulácie Jan Jurica. Na čo teda organizátori hľadia pri výbere konečnej pätice? Všímajú si nie len znalosti prejavené počas súťaže, ale tiež schopnosť tímovej práce, praktické využitie získaných teoretických znalostí a odolnosť voči stresu. Veď pri takejto simulácii môže prísť aj k výpadku počítačov a posádka si musí vedieť poradiť bez pomoci riadiaceho strediska. Po skončení súťaže sa mnoho finalistov stáva organizátormi. Takmer každý, kto dnes Expedíciu riadi, si ňou prešiel a zažil to, čo zažijú i tohtoroční účastnici. Pre svojich veliteľov má súťaž pripravené aj ďalšie vzdelávacie a rozvojové kurzy.

 

 

Expedícia Mars v súčasnej dobe patrí medzi popredné projekty pracujúce s talentovanou mládežou v oblasti prírodných a technických vied – dôkazom je i hodnotenie od MŠMT Českej republiky. Súťaž je organizovaná Dětskou tiskovou agenturou a hlavným spoluorganizátorom zo slovenskej strany je Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. V roku 2018 prebieha už 15. ročník súťaže. V rámci neho bude tiež vypustený stratosférický balón, ktorý ponesie gondolu s experimentálnymi zariadeniami navrhnutými účastníkmi Expedície Mars. Prípadní záujemcovia sa môžu hlásiť a odovzdávať odborné projekty
do 18. júla 2018.