Sonda Magion-1S odštartuje už v nedeľu

Na základe aktuálnych predpovedí sa tím, ktorý stojí za projektom Magion-1S rozhodol posunúť termín štartu ešte o jeden deň.

Štart sondy Magion-1S sa uskutoční v nedeľu 4. novembra 2018 v čase medzi 09:00 – 10:00 SEČ z letiska v Malých Bieliciach (Partizánske).

Budeme sa veľmi tešiť na Vašu osobnú účasť na štarte, alebo na Vaše reporty o zachytenom vysielaní. 

Na webe projektu magion1.eu sme pripravili aj sekciu „Ako na to“, kde nájdete bližšie informácie o spôsobe a možnostiach príjmu signálov zo sondy Magion-1S.

Ako na to?

Let sondy Magion-1S bude skutočne unikátnym zážitkom nielen pre rádioamatérov, ale aj pre bežnú verejnosť. Za použitia jednoduchého a lacného prijímača bude možné zachytiť špeciálne vysielanie zo sondy počas letu. Na palube sa budú nachádzať celkovo tri vysielače a vysielať budú v štyroch rôznych režimoch. Z výšky približne 35km bude signál zachytiteľný v celej strednej európe.

tracker.habhub.org

Ako teda zachytiť signál Magion-1S počas letu?

  • Pre tých, ktorí nemajú prijímač, alebo možnosť zachytiť signál svojpomocne je tu stránka tracker.habhub.org. Je to zároveň najjednoduchší spôsob ako sledovať let sondy. V menu vľavo si v deň štartu vyberte sondu MAGION-1S a po kliknutí môžete sledovať naživo aktuálnu polohu balóna, ako aj ďalšie prijaté data – atmosferický tlak, teplota vnútri gondoly, atď.
  • Ďalšou z možností je zachytávať digitálny prenos priamo na frekvencii 434.250Mhz. Viac informácií o tomto spôsobe príjmu nájdete na tejto adrese. Pre vysielanie budú použite nasledovné parametre:

Callsign: MAGION-1S
Mode: USB
Modulation: RTTY
Shift (Hz): 850
Baud: 300
Parity: none
Stop bits: 2
Protocol: UKHAS

  • Pre rádioamatérov je pripravené vysielanie na frekvencii 144,725 MHz fóniou so syntetickým hlasom. Toto vysielanie okrem volacej značky bude obsahovať aj základné telemetrické údaje ako teplotu, výšku a tlak. Vysielanie bude doplnené aj o dátový prenos AFSK 1200 baud na tej istej frekvencii. Práve na tejto frekvencii si budete môcť vypočuť aj špeciálnu Magion znelku.
  • Pod sondou Magion 1S bude podvesená aj upravená meteorologická sonda RS-41. Veľmi pekne ďakujeme Jozefovi OM3BC, autorovi úprav kódu použitého v sonde. Vďaka tomuto softwaru budeme na rovnakej frekvencii ako RTTY telemetriu vysielať aj CW – morseovku. Jej obsah nám môžete zaslať na adresu info(zavináč)sosa.sk a malý darček Vás neminie   Použitá frekvencia bude 434.500 Mhz.Ďalšie parametre potrebné pre príjem:

Callsign: OM3KAA
Mode: USB
Modulation: RTTY
Shift (Hz): 570
Baud: 50
Parity: none
Stop bits: 2
Protocol: UKHAS