Crew Dragon sa otvára aj pre turistov

SpaceX má zatiaľ veľmi sľubne našliapnuté k tomu, aby sa jej vôbec ako prvej spoločnosti od roku 2011 podarilo vyslať amerických astronautov z domácej pôdy k ISS. Crew Dragon čakajú posledné úpravy, padáky posledné testy a ak všetko prebehne bez problémov, tak by sa Bob Behnken a Douglas Hurley mohli vydať k Medzinárodnej vesmírnej stanici už začiatkom mája tohto roka. Spoločnosť však už teraz načrtla ďalšie plány v preprave ľudí do kozmu.

Spoločnosť Space Adventures v utorok oznámila dohodu so SpaceX o lete Crew Dragonu s ľudskou posádkou. Jednalo by sa však o odlišný typ letu na akom sa Muskova spoločnosť dohodal s NASA. V tomto prípade by sa totiž do vesmíru nevydali profesionálni astronauti ale turisti.

Plán spoločnosti Space Adventures

Space Adventures sa o podobné aktivity snaží dlhodobo. Medzi rokmi 2001 a 2009 dopravila k ISS dokopy siedmich ľudí v ôsmich letoch využitím ruského Soyuzu a podobné plány má do budúcna aj s loďou Starliner od spoločnosti Boeing. So SpaceX sa však nedohodli na vynesení turistov k ISS, teda do výšky asi 400 kilometrov, ale do podstatne väčších výšok. Prezident spoločnosti Tom Shelley načrtol, že by sa Crew Dragon mohol vyšplhať až do výšky približne 1 000 kilometrov a atakovať tak rekord pilotovaného orbitálneho letu posádky Gemini 11 z roku 1966. Tá vtedy v apogeu dosiahla výšku 1 374 kilometrov.

Let by sa mal uskutočniť medzi rokmi 2021 a 2022 a maximálne 4-členná posádka tvorená výlučne z turistov by mala vo vesmíre stráviť tri až päť dní. V pomerne malom interiéri Crew Dragon by napokon pre účastníkov mohol byť dlhšie strávený čas nepríjemný a problémový. Samotnému letu bude predchádzať niekoľkotýždňový výcvik, ktorý bude výrazne zjednodušený oproti výcviku profesionálnych astronautov, no aj napriek tomu sa záujemcovia budú musieť naučiť niektorým nevyhnutným schopnostiam. Len pre porovnanie, pri letoch turistov k ISS prebiehal výcvik približne 6 mesiacov, takže v tomto prípade bude turistom poskytnutý naozaj len nevyhnutný základ. To, na čo asi veľká časť čitateľov čaká je suma za takéto dobrodružstvo. Tá ale zatiaľ nie je známa, a tak si pre lepšiu predstavu môžeme pomôcť len sumou 52 miliónov dolárov, ktorú NASA platí za jedno miesto v Crew Dragon. Hoci je možné, že cena týchto letov bude nižšia, a to napríklad vďaka tomu, že Space Adventures narozdiel od NASA bude súhlasiť s prípadným opätovným využitím už použitých lodí Crew Dragon, stále sa však bude pohybovať v desiatkach miliónov dolárov.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt interior of crew dragon
Interiér Crew Dragon

Ak sa teda Crew Dragonu podarí úspešne nahradiť raketoplány a dokáže aj svoju spoľahlivosť, tak by sa priaznivcom vesmírneho turizmu už čoskoro mohla otvoriť nová možnosť na plnenie si celoživotných snov. V tomto prípade by sa ale vôbec prvýkrát jednalo o vykonanie orbitálneho letu okolo Zeme sprostredkovaného výlučne súkromnými spoločnosťami.



Zdroje informácií:
https://spacenews.com/space-adventures-to-fly-tourists-on-crew-dragon-mission/
https://kosmonautix.cz/2020/02/crew-dragon-sveze-turisty/

Zdroje obrázkov:
https://courtevillegroup.com/astronaut-dummy-ripley-rides-aboard-spacexs-crew-dragon-bound-for-space-station/
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Crew_Dragon_Interior_%2821314715631%29.jpg