Veľkosti Texasu (2. časť)

Vo filme Armageddon sa obrí asteroid, vďaka jadrovej hlavici, nakoniec podarilo rozdeliť na dve polovice ktoré minuli Zem. Jedna preletela nad severným pólom, druhá nad južným. Tento koncept záchrany tretej planéty Slnečnej sústavy je však na hony vzdialený skutočnosti. Prečo? Aká „obranná stratégia“ je vlastne prijateľnejšia ?

Asteroid z Armageddonu bol približne rovnako veľký ako štát Texas, približne 680 kilometrov štvorcových. Avšak, či tomu niekto verí, alebo nie, naša technológia dokáže zničiť kameň o veľkosti iba jedného jediného kilometra štvorcového. A aj o tom mnohí vedci ešte pochybujú. Napríklad astronóm Don Korycansky z Kalifornskej univerzity tvrdí, že asteroid (menší ako 1 kilometer) by sme síce rozbiť na viaceré kusy dokázali, ale tie by sa vplyvom gravitácie opäť spojili a asteroid by si letel ďalej akoby sa nič nestalo. No aj keby sa táto operácia aj podarila, úlomky asteroidu by naďalej putovali smerom k Zemi, kde by mohli napáchať nebývalé škody.



Obr.1: Rozbitie asteroidu na kusy. Takto to asi nepôjde

Aj preto sa už dávnejšie začali vymýšľať rôzne návrhy, ako smrtiaci asteroid, ktorému by stála v ceste naša planéta, vychýliť z dráhy. Jedným z najdivokejších nápadov je odkloniť ho pomocou tzv. gravitačného ťahača. O čo ide ? Gravitačný ťahač (nazývaný tiež gravitačný traktor) je vlastne vesmírna loď, ktorá by letela popri telese v maximálnej vzdialenosti 50 metrov po dobu aspoň 15 rokov a snažila by sa ho priťahovať k sebe. Tým by sa, údajne, malo podariť odkloniť 300 až 400 metrový objekt zo svojej dráhy.

Omnoho reálnejším a vlastne aj najprijateľnejším riešením by však mohol byť odklon asteroidu pomocou výbuchu, resp. série výbuchov, ktoré by nastali pri tesnej blízkosti prípadného vesmírneho zabijaka. Už v roku 2005 predstavilo Marshallovo stredisko vesmírnych letov patriace pod NASA návrh sondy, ktorá by so sebou niesla šesticu atómových hlavíc, každá so silou 1,2 megaton. Hlavice by boli vypúšťané s jedno-hodinovým intervalom a vybuchnúť by mali vo vzdialenosti 1/3 priemeru asteroidu. To by mohlo stačiť na zmenu jeho smeru letu. Sonda mala byť do vesmíru vynesená raketou Ares V, no program na výrobu tejto rakety prezident Obama zrušil. Či sa tento návrh dočká aj realizácie je, aspoň zatiaľ, otázne.



Obr.2: NASA vyťahuje ťažký kaliber – „stíhačku na asteroidy“, t.j. sondu vyzbrojenú atómovými hlavicami, určené na odklonenie dráhy smrtiaceho asteroidu

Pozadu s vývojom takýchto technológií nie je ani Európska vesmírna agentúra. Tá si však ide svojou vlastnou cestičkou. Na rok 2011 je pripravený projekt s názvom Don Quichote. Tento názov v sebe ukrýva dve vesmírne sondy. Prvá má názov Sancho, druhá Hidalgo. Sancho bude vypustený niekoľko mesiacov pred svojím kolegom. Mal by obiehať okolo cieľového asteroidu a skúmať ho. Úlohou Hidalga bude naraziť čo najväčšou silou do tohto objektu. Takto by sme mali zistiť, ako tento náraz zapôsobí na dráhu letu telesa.



Obr.3: Ani ESA nechce ostať pozadu – umelecká predstava projektu Don Quichote

V súčasnej dobe je otázka obrany Zeme proti asteroidom veľmi aktuálna. A to hlavne kvôli telesu s názvom 99942Apophis. Tento asteroid preletí v roku 2029 vo vzdialenosti cca 30 000 kilometrov od našej planéty. Pre porovnanie – Mesiac je od Zeme vzdialený 384 400 kilometrov. Dráha asteroidu spôsobuje, že sa k nám vráti ešte raz a to o sedem rokov neskôr. Dnes nevieme s istotou povedať, ako na teleso zapôsobí gravitácia Zeme pri jeho prvej návšteve. A tak sa môže pokojne stať, že 13.08.2036 budeme svedkami najväčšej prírodnej katastrofy v dejinách ľudstva. Pravda, ak tomu nezabránime. Na presnú kategorizáciu prípadného nebezpečenstva dopadu si budeme musieť počkať do roku 2013, kedy sa budú dať spraviť ešte presnejšie výpočty. Takáto kategorizácia sa robí pomocou takzvanej Turínskej stupnice.

Nech už bude naša technológia akokoľvek vyspelá, jedno sa vylúčiť nedá. Nikdy si nebudeme môcť byť stopercentne istí, že záchranná akcia dopadne úspešne. Aby sme nakoniec nedopadli ako obyvatelia mestečka Springfield so slávneho animovaného seriálu Simpsonovci, kde raketa, ktorá mala zničiť nebezpečnú kométu, svoj cieľový objekt minula a namiesto toho zničila jediný príjazdový most do mesta.

Zdroje:

veda.sme.sk
space.com
wikipedia.sk
engadged.com
dsl.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.