NOC VEDY 2024

Európska noc vedy je najväčším vedeckým festivalom na Slovensku, ktorý inšpiratívnym a jedinečným spôsobom prináša novinky a informácie zo sveta výskumu a inovácií. S novým názvom nadväzuje na úspešnú tradíciu podujatia Noci výskumníkov.

Festival sa už tradične koná v posledný septembrový piatok v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a ďalších sprievodných lokalitách. Celodenný program ponúka sériu vedeckých prezentácií, diskusií, praktických experimentov, workshopov, technologických atrakcií či digitálnych aktivít.

Na podujatí Noc Vedy 2024 predstaví Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity svoj stánok zameraný na problematiku vesmírneho odpadu a vesmírnej premávky s podtitulom Smetiari v kozme: Riešenia pre čistejšiu obežnú dráhu. Návštevníci sa môžu tešiť na zaujímavé informácie, štatistiky a vizualizácie, ktoré priblížia aktuálny stav vesmírneho odpadu a jeho vplyv nielen na budúcnosť vesmírneho bádania, ale aj na každodenný život na povrchu našej Modrej planéty. Ústrednou myšlienkou bude fakt, že životné prostredie Zeme nekončí atmosférou, ale pokračuje aj do orbitálneho priestoru. Stánok predstaví taktiež možné riešenia ako znížiť množstvo odpadu na obežnej dráhe, často úzko previazané so zavedením planetárneho systému riadenia vesmírnej premávky a vývojom opakovane použiteľných vesmírnych lodí.


Hlavný program sa uskutoční v Bratislave v Starej Tržnici 27.9.2024 od 9:00 do 23:00, môžete sa však tešiť na zaujímavý program aj vo V-klube, Lab.cafe, Aureliu a v Kafe LAMPY.

Pre viac informácii o programe a iných lokalitách festivalu v rámci Slovenska navštívte oficiálne stránky organizátora!