Smetiari v kozme: Riešenia pre čistejšiu obežnú dráhu

Vesmírny priemysel zažíva v posledných rokoch rapídny rozvoj, a s tým prichádza aj nárast množstva vesmírneho odpadu. Ten pochádza z vyradených satelitov, rakiet či z kolízií objektov na obežnej dráhe a vytvára sieť nebezpečných „črepín“ obiehajúcich okolo Zeme. Nielenže tieto trosky ohrozujú budúce vesmírne misie, ale môžu ovplyvniť aj technológie, na ktorých závisí moderný svet – od telekomunikácií, cez poveternostné satelity, až po navigáciu. Situácia si preto vyžaduje okamžitú pozornosť a riešenia, aby sme mohli do vesmíru aj naďalej bezpečne cestovať a využívať výhody, ktoré nám prinášajú rôzne satelitné technológie. Pozrime sa na to, ako vesmírny odpad ovplyvňuje nás všetkých a čo môžeme robiť pre to, aby sa v budúcnosti tento nenaberal na otáčkach.

Ako nás môže ovplyvniť vesmírny odpad?

  • Zrážky satelitov na obežnej dráhe
    Kolízie medzi satelitmi alebo inými objektmi na obežnej dráhe môžu viesť k ďalšiemu vzniku obrovského množstva vesmírneho odpadu, čím sa zvyšuje riziko ďalších zrážok a tzv. Kesslerovho syndrómu. Jedna takáto zrážka vytvorí z dvoch objektov tisícky malých, ktoré môžu spôsobiť ďalšie podobné kolízie.

  • Poškodenie zariadení na obežnej dráhe
    Aj malé úlomky odpadu môžu poškodiť funkčné satelity. Pohybujú sa totiž rýchlosťou niekoľkých km/s, čo je niekoľkonásobne viac ako rýchlosť vystrelenej guľky. Pri takejto rýchlosti sa aj z malého kúsku plastu stáva projektil, ktorý s ľahkosťou prerazí hneď niekoľko vrstiev ochrany.

  • Neschopnosť vysielať do kozmu nové družice
    Hustá koncentrácia vesmírneho odpadu môže brániť v bezpečnom vyslaní nových satelitov, čo môže spomaliť vývoj nových vesmírnych technológii, znížiť dostupnosť služieb, ktoré už dnes považujeme za samozrejmosť a v podstate nás uväzniť na Zemi.

  • Nedostupnosť lokalizačných služieb ako GPS
    Ak by došlo k poškodeniu GPS satelitov vesmírnym odpadom, mohlo by to spôsobiť výpadky v navigačných službách, ktoré sú kľúčové pre každodenné používanie v doprave, záchranných službách, priemysle a dokonca aj v prípade keď si cez aplikáciu objednáte donášku jedla.

  • Nekontrolovaný návrat veľkých trosiek nad obývanými oblasťami
    Veľké kusy odpadu, ktoré padajú späť na Zem, môžu predstavovať vážne riziko pre ľudské životy a majetok. Tento problém sa týka iba tých najväčších kusov vesmírneho odpadu, ako sú stupne rakiet a podobne, všetko ostatné našťastie zhorí pri náraze do atmosféry. Riziko je omnoho väčšie v prípadoch keď tieto objekty nesmerujú do ľudoprázdnych stredov oceánov, ale do husto obývaných oblastí.

Ako sa pomaly zapĺňal orbitálny priestor Zeme od začiatku vesmírnych letov:

Ako môže ľudstvo bojovať s vesmírnym odpadom

  • Zodpovedný prístup k vysielaniu nových vesmírnych misií
    Každá nová misia by mala byť starostlivo plánovaná tak, aby minimalizovala vytváranie ďalšieho odpadu, napríklad tak, že sa satelity po konci svojej životnosti samé navedú do atmosféry, kde zhoria. V prípadoch, keď sú trosky príliš veľké, aby kompletne zhoreli po strete s atmosférou je nevyhnutné naplánovať ich deorbitovanie nad neobývanými oblasťami, napríklad niekde v Tichom oceáne.

  • Letová kontrola vesmírnej premávky
    Zlepšenie sledovania a riadenia vesmírnej premávky môže predísť zrážkam medzi aktívnymi a neaktívnymi objektmi na obežnej dráhe. Letová prevádzka každý deň úspešne sleduje na Zemi vyše sto tisíc rôznych lietadiel a robí to skutočne dobre. Rozšírenie jej pôsobnosti aj na obežnú dráhu vyžaduje iba vôľu a dostatočné financovanie.

  • Sledovanie aj tých najmenších kusov odpadu
    Vývoj moderných systémov na sledovanie malých kusov vesmírneho odpadu nám umožní lepšiu predikciu rizík a plánovanie dráh vesmírnych objektov tak, aby sa predišlo kolíziám. Zmapovaných máme je približne 36 500 veľkých kusov (väčších ako 10 cm), ako sú staré satelity a fragmenty rakiet. Stredne veľkých kusov (1–10 cm) je však až okolo milióna a ich sledovanie je oveľa zložitejšie. Najväčšie riziko predstavuje okolo 130 miliónov malých fragmentov (menších ako 1 cm), ktoré sú síce príliš malé na sledovanie, ale pri vysokých rýchlostiach môžu spôsobiť vážne škody. Štatistiky jasne ukazujú, že práve stredne veľké a malé fragmenty odpadu tvoria väčšinu a predstavujú významné riziko pre vesmírne misie.)

  • Vývoj opakovane použiteľných rakiet
    Rakety, ktoré sa dajú opakovane použiť, pomáhajú znižovať množstvo vesmírneho odpadu a zároveň znižujú náklady na prístup do vesmíru.

  • Plánovanie kontrolovaného konca vesmírnych misií
    Už pri návrhu vesmírnych misií by malo byť plánované, ako bezpečne odstrániť satelity a iné zariadenia z obežnej dráhy po ich ukončení, aby sa z nich nestal ďalší vesmírny odpad.

  • Vývoj aktívnych riešení odstránenia odpadu na obežnej dráhe
    Vesmírne agentúry a firmy pracujú na technológiách, ktoré umožnia aktívne zachytávanie a odstránenie vesmírneho odpadu, ako napríklad satelity so sieťami alebo robotickými ramenami.

  • Vývoj aktívnych riešení odstránenia odpadu na Zemi
    Odstraňovanie vesmírneho odpadu je teoreticky možné aj priamo zo Zemského povrchu, napríklad použitím výkonných a presných laserov, ktoré kusy vesmírneho odpadu vychýlia z ich obežnej dráhy a nasmerujú do atmosféry. Je to v našich technologických možnostiach a chce to iba vôľu a peniaze

  • Medzinárodné regulácie vesmírnych letov
    Vytvorenie globálnych pravidiel a štandardov pre vesmírne lety a odstraňovanie odpadu je kľúčové pre zníženie rizika vzniku ďalšieho odpadu a zlepšenie bezpečnosti vesmírnej premávky.