Navštívte kozmickú výstavu v OSN vo Viedni

Medzinárodná spolupráca pri výskume a vývoji vesmírnych technológií a využívania vesmírneho priestoru má svoje opodstatnené miesto už od ranných dôb kozmického veku. Organizácia spojených národov (OSN) po prvý krát zahrnula do svojej agendy problematiku ľudských vesmírnych aktivít už v roku 1958.

Za viac ako päťdesiat rokov svojho pôsobenia v tejto oblasti boli prostredníctvom jej diplomatického fóra prijaté, a na schválenie jednotlivých štátov pripravené, základné dohovory a konvencie, stanovujúce medzinárodno-právne definície, pravidlá a normy platné pre ľudské aktivity vo vesmírnom priestore. Pri príležitosti jubilejného výročia letu Jurija Gagarina deklarovalo Valné zhromaždenie OSN 12. apríl za Medzinárodný deň letu človeka do vesmíru.
Oslavy 50. výročia prvého letu človeka do vesmíru, a rovnako jubilejného výročia existencie stálej Komisie pre mierumilovné využívanie vesmíru OSN, sa uskutočnili 1. a 4. júna 2011 v priestoroch centrály OSN vo Viedni. Na oficiálnej časti osláv bola prijatá deklarácia pripomínajúca nie len tento významný moment v dejinách ľudstva ale aj iné, ako let prvej ženy do vesmíru, pristátie človeka na Mesiaci, prvého medzinárodného projektu Sojuz-Apollo a v neposlednej rade ľudí, ktorí prišli o svoje životy v snahe o rozširovanie ľudských hraníc.
Neoficiálnou časťou osláv je výstava zachytávajúca technologický vývoj ľudských aktivít vo vesmíre. Jej súčasťou sú okrem iných zaujímavostí aj americké, ruské (sovietske) a čínske modely rakiet, určené pre mesačné a orbitálne lety, model Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a mesačný kameň privezený na Zem posádkou Apollo 15. Výstavu je možné zhliadnuť od 1. do 30. júna 2011, napríklad formou školských exkurzií.

Užitočné linky:

Vyhlásenie Medzinárodného dňa letu človeka do vesmíru
http://www.un.org/en/events/humanspaceflightday/

Výstava vesmírnych aktivít v budove OSN vo Viedni
http://www.oosa.unvienna.org/oosa/en/specialevents/2011/index.html

Školské exkurzie
http://www.oosa.unvienna.org/pdf/misc/2011/toursE.pdf

Panel Astronautov
http://www.oosa.unvienna.org/pdf/misc/2011/astro-panel-announce.pdf