Svetový kozmický týždeň 2008 na Slovensku

Opäť sa priblížil známy dátum 4. október, ktorý okrem výročia vypustenia prvej umelej družice Zeme znamená aj príchod tohtoročného Svetového kozmického týždňa.

Svetový kozmický týždeň vyhlasuje každoročne od roku 1999 Organizácia spojených národov v rozmedzí dátumov 4. – 10. október, ako pripomenutie dvoch významných miľníkov v histórii kozmonautiky. Jedná sa, ako už bolo naznačené, o vypustenie prvej umelej družice Zeme a podpísanie zmluvy o mierovom využívaní kozmického priestoru a kozmických telies.
Slovenská republika sa svojimi aktivitami zapojila už v minulých ročníkoch a dúfajme, že ani tento rok tomu nebude inak.

Témou ročníka 2008 je „VÝSKUM VESMÍRU“, ktorý môže mať mnoho podôb. Od amatérskeho pozorovania nočnej oblohy až po pilotované lety. Námetov na prednášky a aktivity je teda obrovské množstvo.
SKT je dobrovoľnou akciou všetkých amatérskych, poloprofesionánych aj profesionálnych priaznivcov kozmonautiky, ktorí majú záujem priložiť ruku k dielu a nezištne pre tento obor niečo spraviť. Záujemcovia nie sú spútaní žiadnymi pravidlami, jediným cieľom je spraviť niečo pre propagáciu kozmonautiky. Zapojiť sa môžu jednotlivci aj organizácie (najmä hvezdárne, planetáriá, školy všetkých stupňov, záujmové organizácie) a to akoukoľvek formou – vytvorením nástenky, besedou, prednáškou pre verejnosť, informovaním miestnych či celoštátnych médií, výstavou, atď.. Fantázii sa skrátka medze nekladú.
Iba pripomíname, že akcie SKT sa celosvetovo zúčastňujú dobrovoľníci z viac ako 50 krajín celého sveta. Ďalej by sme chceli upozorniť že akcie v rámci SKT sa nemusia bezpodmienečne konať len v určenom termíne (teda od 4. do 10. októbra), ale že je možné akcie k tejto udalosti pripraviť pred aj po tomto termíne. Zároveň Vás vyzývame, aby ste nám informácie o uskutočnených akciách (miesto, typ akcie, počet účastníkov, prípadne nejaké zaujímavé informácie, najlepšie aj fotografie) poslali a to najneskôr do konca októbra 2008. Informácie následne spracujeme a vyhotovíme záverečnú správu.

Taktiež môžete zhliadnuť pripravované akcie.

kontakt: spaceweek@sosa.sk
Oficiálne stránky World Space Week: http://www.worldspaceweek.org/
Plagát SKT 2008 : http://www.worldspaceweek.org/poster_2008.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.