Svetový Kozmický Týžden 2007 – report

Tento rok sa do realizácie akcií v rámci Svetového Kozmického Týždňa, ktorý sa tento rok niesol v duchu „50 rokov vo vesmíre“, zapojilo niekoľko organizácií. Celkovo ho možno označiť za úspešný. Dúfame ale, že účasť v budúcich rokoch bude väčšia.

Nasleduje zoznam zapojených organizácií:

Hvezdáreň Partizánske

Hvezdáreň Partizánske pri príležitosti SKT zorganizovala výstavu modelov kozmických sond, ktoré v priebehu minulých 50 rokov skúmali Slnečnú sústavu, pod názvom „Od Sputnika po ISS“. Súčasťou výstavy bola i výstava autogramov kozmonautov, ktoré boli zapožičané od p. Ing. L. Rybana a bolo ju možné zhliadnuť až do konca októbra.

Ďalšie podujatia:

– Premietanie videofilmov z kozmonautiky
– Dejiny dobývania vzdušného priestoru od balónov cez bezmotorové lietanie až ku stíhačkám boli prezentované prostredníctvom programu 3D AERO
– Vypustenie niekoľkých modelov rakiet v spolupráci s Amavetom č. 808

Výstava bola prezentovaná v miestnych médiach, káblovej TV, regionálnych rádiách – WOW, Beta Radio a pri pozorovaniach pre verejnosť sa nezabudlo pripomenúť výročie vypustenia Sputnika.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove

Je aktívnym organizátorom podujatí od roku 2002. Tento rok hvezdáreň propagovala kozmonautiku formou prednášok a výstavy. Pri príležitosti 50. výročia vypustenia Sputnika vydala pohľadnice.

Zoznam podujatí:

– Prednášky: História kozmických letov, Aktuálne dianie v kozmickom priemysle (4. októbra)
– Výstava: Kozmický design (od 1. októbra) v priestoroch Divadla Jonáša Záborského
– Premietanie filmov z kozmonautiky (4.–10. októbra)

Hvezdáreň Rimavská Sobota

Hvezdáreň uskutočnila prednášky pre školy pod názvom „Výpravy do vesmíru“ ktoré prebiehali v dňoch od 3. do 12. októbra.

Snina
15. november 2007 – Prednáška „50 rokov kozmonautiky“, prednášajúcim bol Michal Václavík z občianskeho združenia KosmoKlub. Plagát si môžete stiahnuť tu

Do ústredia Svetového Kozmického Týždňa bol odoslaný stručný report. Boli v ňom zahrnuté len tie organizácie, ktoré prejavili záujem a podujatia, ktoré boli uskutočnené počas októbra. Po spracovaní údajov bude vydaný celosvetový report, kde bude figurovať aj Slovenská republika.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.