Herschel a Planck

16. Aprila odstartuju z Francuzkej Guaiany z kozmodromu Kourou dva teleskopy – Planck a Herschel. Jedna sa o vyznamne projekty Europskej Vesmirnej Agentury (ESA) na ktorych spolupracuje mnozstvo europskych, ale aj svetovych institucii a vedcov. Herschel nam poskytne detailnejsi pohlad na inak „neviditelne“ objekty vo vesmire, Planck bude pokracovat vo vyskume reliktneho ziarenia.

Predstavme si jednotlive misie a ich ciele.

Herschel

Zakladne informacie

Herschel je doposial so svojim 3,5 metrovym zrkadlom najvacsim dalekohladom , ktory bude vypusteny do vesmiru. Vedcom poskytne pohlad do vesmiru na dalekych infracervenych a submilimetrovych vlnovych dlzkach.
Teleskop je pomenovany po britskom astronomovi Wiliamovi Herschelovi, ktory v roku 1800 objavil infracervene ziarenie pri skumani Slnka. Herschel bol takisto bol objavitelom planety Uran.
Teleskop sa stane pokracovatelom americkej misie Spitzer a japonskeho dalekohladu Akari na ktorych pracu bude nadvazovat. Svojou pokrocilejsou citlivostou teda vyplni medzeru medzi pozemskymi pozorovaniami a spomenutymi starsimi misiami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.