Svetový kozmický týždeň 2009 na Slovensku

Tento rok sa nesie v znamení medzinárodného astronomického roka, 40. Výročia pristátia Apolla 11 na povrchu nášho najbližšieho nebeského suseda a pre Slovensko je to rok prelomový, pretože tento rok boli učinené prvé kroky k vstupu do Európskej vesmírnej agentúry. Toto všetko je možné si pripomenúť aj v rámci Svetového kozmického týždna, ktorý už v týchto dňoch celosvetovo prebieha.


Svetový kozmický týždeň vyhlasuje každoročne od roku 1999 Organizácia spojených národov v rozmedzí dátumov 4. – 10. október, ako pripomenutie dvoch významných míľnikov v histórii kozmonautiky. Jedná sa o vypustenie prvej umelej družice Zeme a podpísanie zmluvy o mierovom využívaní kozmického priestoru a kozmických telies.
Slovenská republika sa svojimi aktivitami zapojila už v minulých ročníkoch a od minulého roku má aj oficiálneho koordinátora týchto aktivít. Na oficiálnych stránkach je možné vidieť aj slovenskú vlajku s informáciami v slovenčine.

Témou ročníka 2009 je „Vesmír pre vzdelávanie“ (Space for Education) – kozmický výskum totiž prináša ľudstvu obrovské množstvo nových poznatkov, nových technológií a najmä úžasu z nových objavov. Námetov na prednášky a aktivity je preto obrovské množstvo.

Svetový kozmický týždeň (SKT) je dobrovoľnou akciou všetkých amatérskych, poloprofesionánych a profesionálnych priaznivcov kozmonautiky, ktorí majú záujem priložiť ruku k dielu a nezištne pre tento obor niečo urobiť. Záujemcovia nie sú spútaní žiadnymi pravidlami, jediným cieľom je spraviť niečo pre propagáciu kozmonautiky a celkovo kozmického výskumu. Zapojiť sa môžu jednotlivci aj organizácie (najmä hvezdárne, planetáriá, školy všetkých stupňov, záujmové organizácie) a to akoukoľvek formou – vytvorením nástenky, besedou, prednáškou pre verejnosť, informovaním miestnych či celoštátnych médií, výstavou, atď.. Fantázii sa skrátka medze nekladú.

Pripomíname, že akcie SKT sa celosvetovo zúčastňujú dobrovoľníci z viac ako 50 krajín celého sveta. Akcie v rámci SKT sa pritom nemusia bezpodmienečne konať len v určenom termíne (teda od 4. do 10. októbra), ale aj pred a po tomto termíne. Organizátorov (prípadne účastníkov) akcií SKT vyzývame, aby informácie o uskutočnených akciách (miesto, typ akcie, počet účastníkov, prípadne nejaké zaujímavé informácie, najlepšie aj fotografie) poslali najneskôr do konca októbra 2009 na adresu slovenského koordinátora SKT RNDr. Ľuboša Rybana (slovakspace@slovakspace.sk), prípadne aj na adresu spaceweek@sosa.sk . Postaráme sa o ďalšiu propagáciu vašich aktivít v súvislosti so Svetovým kozmickým týždňom.

kontakt: spaceweek@sosa.sk
Oficiálne stránky World Space Week: http://www.worldspaceweek.org/
Plagát SKT 2009: http://www.worldspaceweek.org/poster_2009.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.