Ares I-X sa pripravuje na štart

(UPDATE 28.10. 2009 – Úspešný štart o 16:30 SEČ) Nová éra kozmických letov sa pomaly blíži. Žial ukončí éru slávnych a vznešených raketoplánov. Testovacia nosná raketa Ares I-X je už „zaparkovaná“ na odpalovacej rampe 39B v Kenedy Space Center na Floride. Štart je predbežne plánovaný na 28. októbra o 8. hod ráno východoamerického času. Tento piatok zasadnú manageri projektu, aby zhodnotili počasie a možnosti štartu.

Ares I-X je prvý test nosiča Ares I, určeného na dopravu ľudskej posádky do vesmíru. Ares I má plne nahradiť raketoplány, ktoré už v dnešnej dobe dosluhujú a okrem iného dopravovať ľudí k medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Následne v rámci programu „Constellation“ bude vynášať na obežnú dráhu ľudskú posádku, ktorá po spojení s kozmickou loďou vynesenou za pomoci plánovanej nákladnej rakety Ares V bude pokračovať smerom na Mesiac, Mars, prípadne iné teleso slnečnej sústavy. Jedná sa teda o ďaľší míľnik v pilotovanom výskume vesmíru.

V nasledujúcom linku nájdete video z pozemného testu prvého stupňa:

A v tomto linku animáciu štartu:

Diskutovať o rakete Ares I-X môžete na fóre: http://forum.sosa.sk

Zdroj: http://www.nasa.gov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.