Space Exploration Conference

(UPDATE 23.10. 2009 – LIVE prenos) 22. a 23. októbra sa v priestoroch zámku Štiřín uskutoční medzinárodná konferencia nazvaná „1st EU-ESA International Conference on Human Space Exploration“. Konferenciu organizujú spoločne Európska Komisia a Európska Kozmická Agentúra v spolupráci s Českou republikou.
Ide o stretnutie na vysokej politickej úrovni, ktoré poskytne priestor na diskusie o prenikaní človeka do kozmického priestoru (príprava a samotný priebeh kozmických letov na Mesiac, k asteroidom a výhľadovo aj na Mars).

Konferencia bude prvým krokom k definovaniu vízií na dobývanie vesmíru, ktorý by mal formulovať jasný postoj európskych štátov v tejto problematike. Konferencia prebieha v dobe, keď USA, štáty EU a ďalšie kozmické veľmoci stoja pred rozhodnutím o ďalšom smerovaní ich kozmických programov.
Účasť štátov EÚ prinesie inovačný stimul pre vývoj nových technológií, čo bude mať za následok vyššiu konkurencie schopnosť európskeho priemyslu.
Konferencie sa zúčastnia vládni predstavitelia štátov EÚ a predstavitelia ESA, riadiaci činitelia obidvoch európskych organizácií, zástupcovia európskeho a národných parlamentov a európskeho kozmického priemyslu.
Podnet na usporiadanie konferencie vyšiel od pána Güntera Verheugena na neformálnom jednaní ministrov zodpovedných za kozmonautiku. Stretnutie sa uskutočnilo v júni roku 2008 v meste Kourou vo Francúzskej Guyane.

Sledujte LIVE prenos na adrese http://webcast.ec.europa.eu/

Zdroj: http://www.czechspace.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.