Slovinsko vstúpilo do programu ECS

Slovinsko sa pripojilo k ostatným krajinám Európy zúčastňujúcich na vesmírnom výskume pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry ESA.

Stalo sa tak v poradí šiestou krajinou bývalého východného bloku, ktorá prijala Dohodu o spolupraci (ECS – European Cooperating State), ktorý jej umožní ročne prečerpať približne 1 milión EUR na svoje vesmírne aktivity, tj. výskumné zámery rovnako ako priemyselné zákazky na dodávku vysokokvalifikovaných technológií a služieb. V Európskom výskumnom a technologickom centre (ESTEC) v holandskom meste Noordvijk zmluvu minulý týždeň podpísali riaditeľ pre právne záležitosti a vonkajšie vzťahy ESA, Peter Hulsroj, a slovinský minister vysokého školstva, vedy a technológií, Gregor Golobič.

Slovinsko má dlhoročné skúsenosti v astronómii a kozmonautike. Už Herman Potočnik (1892-1929), slovinský raketový inžinier a priekopník kozmonautiky, vo svojej knihe písal o.i. aj o trvalej prítomnosti ľudí v kozme a o komunikácii medzi geostacionárnymi satelitmi a Zemou.

Prvá krajina, ktorá zmluvu ECS podpísala, bolo Maďarsko v apríli 2003. Druhá v poradí bola Česká republika, ktorá sa už medzičasom stala plnohodnotným členom ESA. Programu PECS sa naďalej zúčastňujú Rumunsko, Poľsko a Estónsko. Slovensko začne formálne spolupracovať s ESA v tomto roku, po tom, čo v prvej polovici roka vstúpi do platnosti vládou schválená Dohoda o spolupráci. Táto dohoda umožní zatiaľ iba vzájomnú výmenu expertov a informácií z ESA o prebiehajúcich a plánovaných vesmírnych aktivitách, jej schválenie je však predpokladom prijatia intenzívnejšej formy spolupráce – spomínaný Plán pre spolupracujúce európske krajiny, ktorý ESA vytvorila špeciálne pre pomoc postkomunistickým krajinám integrovať sa do spoločného európskeho vesmírneho programu.

Zdroj: www.esa.int
Oprava: V pôvodnom článku som písal o tom, že Slovinci s ESA podpísali PECS. Tento Program o spolupráci však Slovinci podpíšu až o rok. Keď som písal tento článok, zamenil som si skratky a významy týchto dvoch dokumentov. Zvyšok textu je v poriadku. Prijmite preto moje ospravedlnenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.