Mars 500 – tréning letu na Mars (Update 1.6. 2010)

ESA hľadala šiestich dobrovoľníkov, ktorí by strávili 520 dní izolovaní v uzavretom zariadení. Chce tak skúmať psychologické vplyvy počas cesty na Mars. Experiment prebieha v Moskve v Inštitúte biomedicínskych problémov (IMBP). Začiatok poslednej a najdlhsej fázy experimentu je naplánovaný na druhú polovicu mája 2010.. Posledná (a najdlhšia) fáza experimentu začne 3. júna 2010.

Tento experiment simuluje celý priebeh misie na Mars(aj keď trvá kratšie ako samotná misia; naplánovaná na 900 dní). V izolovanej komore bude tím ľudí simulovať každé štádium misie. Od cesty cez pristátie na Marse až po návrat na Zem. Niektoré veci sa však nasimulovať nedajú. Nebude možné sledovať vplyv žiarenia a ľudia nebudú v prostredí s nulovou gravitáciou. Ak nastane závažný problém, experiment sa môže prerušiť prípadne zastaviť (dobrovoľníci môžu kedykoľvek opustiť miesto experimentu). Niektorí vedci si preto myslia, že takéto experimenty sú zbytočné (chýba tam totiž prvok cesty do neznáma bez možnosti záchrany). Dokonca Peter Suefeld z Univerzity Britskej Kolumbie si myslí, že psychológovia by získali viac informácií o vplyvoch stresov počas odlúčenia štúdiom denníkov a záznamov stredovekých moreplavcov a objaviteľov.
Tento experiment však ukáže veci, ktoré v historických záznamoch nie sú. Dobrovoľníkom budú sledovať hladinu hormónov počas stresov, odozvu imunity a spánkové návyky, ale aj správanie sa ľudí v uzavretej skupine.


Modul 1: Mars Lander (6,3m x 6,17m). Použije sa počas „povrchovej“ časti experimentu
Modul 2: Technický modul (3,2m x 11,9m). Tu sa budú vykonávať všetky experimenty, medicínske a diagnostické vyšetrenia
Modul 3: Obytný modul (3,6m x 20m). Tam sa nachádza kuchyňa, obývacia izba a hlavné kontrolné miestnosti. Pre každého zo 6 členov bude k dispozícii 2,8m2 na bývanie (posteľ, stôl, stoličky a malé police)
Modul 4: Skladový modul (3,9m x 24m). Tam sú chladničky na potraviny, sklad zariadení. Ďalej su tam sauna a fitness a aj „systémy na podporu života“ (vetranie, skleníky na pestovanie potravín atď). Sú tam aj systémy na monitorovanie bezpečnosti a zariadenie pre prípad núdze.
Modul 5: Povrch Marsu.

Posledná fáza experimentu simuluje celú misiu na Mars. Misia je rozdelená takto:
Prvých 250 dní je let na Mars, ďalších 30 dní strávia ľudia na povrchu a 240 dní je na návrat na Zem.
Posádka bude mať všetky potrebné potraviny od začiatku experimentu a bude si ich rozdeľovať sama. Počas celého experimentu bude posádka komunikovať so Zemou len cez internet (ktorý bude občas vypadávať). Signál z internetu a všetka komunikácia so Zemou bude oneskorovaná až o 20 minút (to zodpovedá vzdialenosti skutočnej kozmickej lode od Zeme).
Úlohy, ktoré bude plniť posádka na palube lode, budu porovnateľné s úlohami posádky na ISS. Budú však trvať oveľa dlhšie. Posádka bude robiť vedecké experimenty, bude sa starať o chod lode a bude aj cvičiť (aby v stave beztiaže neochabovalo svalstvo). Po pracovnom týždni nasledujú dva dni voľna. Okrem prípadov, keď sa na simulujú mimoriadne udalosti a situácie.
Počas „výstupu na povrchu“ bude posádka rozdelená na dve polovice. Traja členovia sa „budú pohybovať na povrchu Marsu“ a traja ostanú v „kozmickej lodi“

V Technologickom centre ESA (ESTEC) v holandskom Noordwijku predstavili 22. marca 2010 štyroch európskych kandidátov. Sú to:
Romain Charles (narodený v roku 1979) z Francúzska, Jerome Clevers (narodený v roku 1981) z Belgicka, Arc’hanmael Gaillard (narodený v roku 1976) z Francúzska a Diego Urbina (narodený v roku 1983) z Talianska (má však aj kolumbijsku národnosť). Aktualizované 12.5. 2010: Experimentu sa zúčastnia Romain Charles a Diego Urbina.

Ďalší kandidáti sú z Ruska:
Boris Afanasjevič Jegorov (narodený v roku 1967), Andrej Alexandrovič Žirnov (narodený v roku 1980), Suchrov Rustamovič Kamolov (narodený v roku 1973), Michail Olegovič Sinelnikov (narodený v roku 1973), Alexej Sergejevič Siťov (narodený v roku 1972) a Alexander Jegorovič Smolejenskij (narodený v roku 1978). Aktualizované 12. 5. 2010: Tu ešte nevybrali nikoho z ruských kandidátov. Majú vybrať troch.
25. mája 2010 sa na stránkach ESA zjavila informácia, že boli vybraní títo 4 ruskí kandidáti.

Z čínskeho centra prípravy kozmonautov je jeden kandidát. Wang Yue (narodený v roku 1983).

Aktuálne správy o priebehu experimentu hľadajte na stránkach ESA a na stránkach Inštitútu biomedicínskych problémov (v ruštine)

Aktualizované 1. júna 2010: Dňa 3. júna o 12tej hodine začne tlačová konferencia s účastnikmi projektu. Uzávierka prihlášok na konferenciu skončila včera (31. mája 2010). Po skončení tlačovej konferencie sa experiment začne. Budeme o priebehu experimentu informovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.