Ako sa stať členom Európskeho Južného Observatória ESO

Vstup krajiny do ESO predchádza mobilizácia záujmu spoločnosti a vedcov v oblasti astronómie. Oficiálny kontakt s ESO môže nadviazať priamo vláda danej krajiny, respektíve jej dominantné vedecké zoskupenie schopné reprezentovať svojich členov na medzinárodnej úrovni. V prípade Slovenska by to teda malo byť buď Ministerstvo školstva alebo Slovenská akadémia vied SAV. Na rozdiel od vstupu do Európskej vesmírnej agentúry ESA, v ktorej začlenenie prebieha v troch etapách, je vstup do ESO jednorázový a existuje v ňom len plnohodnotné členstvo.

V ranných štádiách záujmu krajiny o vstup do ESO sa odporúča učasť na konferenciách JENAM (Joint European and National Astronomy Meeting), kde má ESO stále zastúpenie. ESO je ochotné vyslať svojho zastupiteľa na astronomické konferencie organizované SAV na Slovensku, v rámci ktorých by prednášal o vedeckých projektoch so zariadeniami ESO a poskytoval informácie týkajúce sa procesu vstupu do organizácie.

Členstvo v ESO sa spečaťuje zaplatením vstupného poplatku a zmluvou na 10 rokov, v ktorej sa vláda zaručí každý rok prispievať do spoločného rozpočtu svojou čiastkou odvíjajúcou sa od jej hrubého domáceho produktu. Napriek tomu, že tieto príspevky sú pre členské štáty rôzne veľké, má každá z nich pri rozhodovaní v ESO jeden hlas. Výška vstupného príspevku sa odvíja od hodnoty zariadení ESO vybudovaných v minulosti. Česká republika zaplatila za vstup 7.8 miliónov eur a jej ročný príspevok predstavuje 1.2 milióna eur. Všetky náležitosti týkajúce sa vstupu do ESO sú obsiahnuté v špeciálnom dokumente, ktorý sa vydáva iba na požiadanie v prípade vážneho záujmu.

Benefity vstupu krajiny do ESO sú detailnejšie opísané v seriáli portálu Kozmonautika.sk “Všetko o ESO” a týkajú sa hlavne:

  • podpory astronómie, ktorá veľmi efektívne motivuje mladých ľudí k výberu kariéry v oblastiach rôznych vied a techniky
  • realizácie špičkového astronomického výskumu a prístup k najlepším astronomickým zariadeniam na svete
  • účasti študentov a vedcov na rôznych vzdelávacích a tréningových programoch
  • možnosti pri rozhodovaní o búdúcom smerovaní vedy v Európe (EIROforum)

    Slovensko sa zatiaľ neuchádza o členstvo v ESO napriek jeho bohatej astronomickej histórii, hlavne do obdobia 60tich rokov minulého storočia. Slovensku ušiel rýchlovlak na palube ktorého sa robí špičkový výskum vesmíru. Stať sa členom ESO je dlhotvrvajúci proces. Avšak, naša účasť v ESO môže podstatne zvýšiť záujem o vedu v našej krajine – v peniazoch nevyčísliteľná hodnota. Vstup Slovenska do ESO sa netýka iba zopár vyvolených vedcov ale doslova celej slovenskej komunity venujúcej sa vzdelávaním a výskumom.

    Chceš aby Slovensko vsúpilo do ESO? Ak áno, podpor našu anketu na DOODLI (klikni TU). Množstvo informácií o ESO sa dá dozvedieť z dokumentu vypracovaného senátom Českej Republiky, ktorý sa dá stiahnuť na tejto linke.

    Tento článok vznikol v spolupráci s Robom Šuhadom. V prípade záujmu Slovenskej Republiky môžu autori tohto článku poskytnúť kontakt na správnu osobu v ústredí ESO v Garchingu pri Mníchove.

  • Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.