Astronomický ústav na Slovensku a v Čechách, ESA a ESO na wikipédii

Portál sosa.sk Vám prináša informácie o navštevovanosti slovenských wikipedických stránkach o Európskej vesmírnej agentúre, Európskom južnom observatóriu a astronomických ústavoch na Slovensku a v Čechách, ktoré napomáhajú k ich propagácii v štyroch rôznych jazykoch. Ak tieto čísla nejakým spôsobom odrážajú záujem slovenskej spoločnosti o kozmické vedy a astronómiu, potom sa zdá že ten akosi stagnuje napriek tomu, že internet je stále viac a viac dostupnejší.

Evolúcia počtu kliknutí na wikipedické stránky za mesiac o Európskej vesmírnej agentúre a Európskom južnom observatóriu po slovensky je zobrazená na na Obrázku 1.



Obrázok 1. Závislosť počtu kliknití na slovenké wikipedické stránky za mesiac (PageViews) o ESO (trojuholníky) a ESA (hviezdice) versus čas v mesiacoch (Month) od roku 2008 do 2010.

Pre porovnanie je na Obrázku 2 zobrazená evolúcia počtu kliknutí na wikipedické stránky o Európskej vesmírnej agentúre a Európskom južnom observatóriu v angličtine.



Obrázok 2. Závislosť počtu kliknití na anglické wikipedické stránky za mesiac (PageViews) o ESO (trojuholníky) a ESA (diamanty) versus čas v mesiacoch (Month) od roku 2008 do 2010

Evolúcia počtu kliknutí na wikipedické stránky o astronomických ústavoch za mesiac je zobrazená na Obrázku 3. Vysoké hodnoty v septembri 2009 iba odrážajú prevažne moju návštevnosť týchto stránok pri ich rozširovaní. Zaujímavosťou sú vysoké hodnoty kliknutí na anglickej wikipédii v marci tohto roka, čo môže byť dôsledkom zvýšeného záujmu zahraničných ľudí kvôli meteoritu Vyšný Klatov z 28.2.2010 (Meteorit Košice, Astronómovia našli pri Vyšnom Klátove zvyšky meteoritu )



Obrázok 3: Závislosť počtu kliknití na anglické (en), nemecké (de), slovenské (sk) a české (cz) wikipedické stránky za mesiac (PageViews) o astronomickom ústave v Čechách (ASU Ondrejov) a na Slovensku (ASU Stará Lesná) versus čas v mesiacoch (Month) od roku 2008 do 2010.

Celkovo sa na wikipedické stránky o Astronomickom ústave SAV za prvé štyri mesiace tohto roku od 1.1.2010 do 1.4.2010 kliklo:

  • slovenská (sk) wiki – 178x
  • česká (cz) wiki – 105x
  • anglická (en) wiki – 493x
  • nemecká (de) wiki – 153x

Celkovo sa na wikipedické stránky o Astronomickom ústave v Ondřejove za prvé štyri mesiace tohto roku od 1.1.2010 do 1.4.2010 kliklo:

  • (sk) wiki – 154x
  • (cz) wiki – 236x
  • (en) wiki – 444x
  • (de) wiki – 199x

Tieto čísla demonštrujú dôležitý význam wikipédie pri postkytovaní informácií ľuďom. Zdroj týchto čísel http://stats.grok.se/ sa zdá byť dôveryhodný (Wikipedia hit count statistics)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.