Záverečná správa OSN k Svetovému kozmickému týždňu 2009

Kancelária Organizácie spojených národov pre vesmírne záležitosti (United Nations Office for Outer Space Affairs) so sídlom vo Viedni vydala koncom mája oficiálnu záverečnú správu k Svetovému kozmickému týždňu 2009 (World Space Week 2009). Slovenská republika dosiahla pri svojej piatej účasti na tomto každoročnom celosvetovom podujatí venovanom popularizácii kozmonautiky a kozmického výskumu svoj historicky najväčší úspech, keď sa umiestnila na popredných priečkach spomedzi 56 zúčastnených krajín celého sveta.

V celkovom hodnotení krajín sa Slovensko umiestnilo na 4. mieste v počte uskutočnených akcií, na 3. mieste v návštevnosti a na 6. mieste v informovanosti o Svetovom kozmickom týždni v tlači, resp. iných masmédiách.

V minulom roku, kedy si Slovensko pripomenulo jubilejné 10. výročie letu prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu do vesmíru, ako aj 40. výročie pristátia prvých ľudí na Mesiaci, sa do programu Svetového kozmického týždňa u nás najvýraznejšie zapojili Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove, Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste, Tekovská hvezdáreň v Leviciach, Hvezdáreň v Partizánskom, Hvezdáreň a planetárium v Prešove, Hvezdáreň v Rimavskej Sobote, Hvezdáreň v Banskej Bystrici, Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, Ústav experimentálnej fyziky SAV v Košiciach, Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach, Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici, Slovenské technické múzeum v Košiciach, Veľvyslanectvo USA v Slovenskej republike, Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici, Základná škola s materskou školou Antona Bernoláka v Martine, Základná škola v Nižnom Žipove, Spojená škola v Sečovciach, Základná škola v Strede nad Bodrogom, Základná škola Gorkého v Trebišove, Základná škola Komenského v Trebišove, Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne, Základná škola na Hrnčiarskej ul. vo Zvolene, Základná škola na Námestí mládeže vo Zvolene, Gymnázium na Okružnej ul. vo Zvolene, Materská škola na Hrnčiarskej ul. vo Zvolene, Mesto Košice, Centrum voľného času DOMINO v Košiciach, Regionálne centrum mládeže v Košiciach, ABC centrum voľného času v Prešove, Slovenský kozmický klub, Regionálne osvetové stredisko v Trebišove, Trenčiansky samosprávny kraj, Mestské kultúrne stredisko v Piešťanoch, Rádio Lumen, Slovenský rozhlas – Rádio Regina Banská Bystrica, Quark, Kozmos, SME, Pravda, Nový Čas, Tlačová agentúra Slovenskej republiky TASR, a i.

Počas Svetového kozmického týždňa 2009 sa na Slovensku uskutočnilo najmenej 56 verejných a školských podujatí (prednášok, výstav, astronomických pozorovaní, pozorovaní preletov umelých družíc a ISS, tvorivých dielní, aktivít pre deti a mládež, atď.), ktoré zorganizovalo 31 inštitúcií v 18 slovenských mestách a obciach. Celkovo sa na všetkých podujatiach zúčastnilo v minulom roku 29 902 návštevníkov. Najväčším a najúspešnejším podujatím Svetového kozmického týždňa 2009 na Slovensku sa stala výstava veľkoplošných fotografií s astronomickou tématikou „Vesmír – dobrodružstvo objavov“, ktorá bola umiestnená priamo v historickom centre Košíc. V priebehu mesiaca ju malo možnosť vidieť približne 25 000 návštevníkov. Podrobné informácie o cieľoch a jednotlivých podujatiach Svetového kozmického týždňa priniesli po prvýkrát vo väčšej miere aj masmédiá, predovšetkým Slovenský rozhlas – Rádio Regina Banská Bystrica, Rádio Lumen, ako aj periodiká SME, Pravda, Nový Čas, či populárno-vedecké časopisy Quark a Kozmos.

Slovenský kozmický klub, ako národný kooordinátor programu Svetového kozmického týždňa, ďakuje všetkým zúčastneným organizáciám, školám, mimoškolským zariadeniam, jednotlivcom i masmédiám za ich aktívnu účasť na tomto prestížnom podujatí a zároveň sa teší na vzájomnú spoluprácu s tradičnými i novými organizátormi vzdelávacích a popularizačných akcií, ktoré sa uskutočnia počas Svetového kozmického týždňa 2010.

Článok bol so súhlasom prebratý z portálu Slovenského kozmického klubu.

Ďalšie informácie:

Oficiálna webová stránka World Space Week – http://www.worldspaceweek.org

Kompletná záverečná správa OSN k World Space Week 2009 – http://www.worldspaceweek.org/10-53197_Ebook.pdf



Oficiálne výsledky Svetového kozmického týždňa 2009. Zdroj: World Space Week

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.