Program Európskej vesmírnej agentúry IAP (Integrated Applications Promotion)


Na základe Dohody o spolupráci, ktorú tento rok Slovenská vláda a ESA podpísali, sa môžu slovenské firmy zúčastňovať niektorých jej programov. Ministerstvo školstva SR predstavuje jednu z týchto možností – IAP.

Program Európskej vesmírnej agentúry ESA ARTES 20, nazývaný aj IAP (Integrated Applications Promotion, t.j. podpora integrovaných aplikácií) je zameraný na vývoj, implementáciu a pilotné prevádzkovanie nových služieb, pričom sa využívajú už existujúce kozmické zariadenia a systémy.

Jednou z hlavných podmienok je, aby boli využité prvky, resp. produkty aspoň dvoch rôznych druhov kozmických zariadení ako napr: pozorovanie Zeme, satelitná telekomunikácia, satelitná navigácia, technológia pre kozmické lety s ľudskou posádkou a iné. Aktivity by mali vychádzať z predchádzajúcich konzultácií s potencionálnymi užívateľmi daných aplikácií. Prvými témami, na ktoré sa program zameriava sú: zdravie, bezpečnosť, energia, doprava.

Program má 2 hlavné prvky:

  • Základné aktivity zamerané na generovanie, posudzovanie a štúdie návrhov a projektov
  • Aktivity zamerané na demonštrovanie generovaných návrhov.

ESA sa môže podieľať na spolufinancovaní projektu až do výšky 50%.

Slovenská republika sa môže zúčastniť tejto programovej iniciatívy, avšak nakoľko zatiaľ nie je účastníkom Programu pre spolupracujúce európske štáty (PECS) ani členským štátom ESA platiacim príspevky do rozpočtu ESA, nemôže byť adresátom finančného príspevku. ESA však môže slovenským navrhovateľom zaujímavých projektov poskytnúť konzultácie odborníkov a pomôcť pri výbere vhodných partnerov.

Viac o programe IAP, vrátane informácií o prebiehajúcich programoch sa nachádza na stránke http://iap.esa.int.
Podrobné informácie o podmienkach účasti v programe obsahuje v príručka na http://iap.esa.int/handbook.

Ako informačná platforma pre krajiny strednej a východnej Európy bol určený Európsky inštitút pre vesmírnu politiku (European Space Policy Institute – ESPI) so sídlom vo Viedni, ktorý úzko spolupracuje s odborníkmi ESA a poskytuje pomoc ohľadom informácií, expertíz a kontaktov, viď. http://www.espi.or.at.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.