Pozorujte slnečnú plachetnicu na oblohe

V noci na oblohe môžeme vidieť veľa krásnych preletov družíc. Fascinujúci je prelet ISS alebo aj záblesky družíc Iridium.
Teraz môžme pozorovať aj slnečnú plachetnicu. Ide o projekt NASA NanoSail-D. je to vlastne reflexná plachta o veľkosti 10x10m a je navrhnutá tak, že sa vo vysokých vrstvách atmosféry postupne otvorí a môže zo sebou ťahať zvyšky satelitov, alebo satelity, ktoré sú na konci svojej životnosti späť do atmosféry, kde zhoria.

NanoSail-D má otestovať možnosti tejto technológie pre odstraňovanie „odpadu“ z obežnej dráhy okolo Zeme. Plachty táto plachetnica roztiahla už 21. januára okolo 4:00 ráno nášho času.

Ak táto plachta pošle odrazené lúče Slnka smerom k Zemi, záblesk, ktorý spozorujete, môže byť jasnejší ako jasnosť planéty Venuša. Môžte si pozrieť na stránkach www.heavens-above.com predpovede preletov na najbližšie dni.
Predpoveď pre Bratislavu. Ďalšie slovenské mestá a dediny tam nájdete tiež. Databáza miest je veľmi podrobná a môžte tam kliknúť aj na položku Neighbours a uvidíte susediace mestá, dediny, prípadne aj mestske časti vášho mesta. Len upozornenie: Názvy miest a obcí zadávajte bez diakritikY – s diakritikou tá stránka nemusi vaše mesto/dedinu nájsť. Na týchto stránkach môžete nájsť aj predpovede preletov všetkých ostatných družíc.



Obr.1: Team NASA s modelom plachetnice na Zemi

V tabuľke je prehľadne vidieť dátum, čas začiatku a konca udalosti. Riadok v tabuľke je:
Dátum, jasnosť (čím menšie číslo, tým je plachetnica jasnejšia), čas výška nad obzorom a azimut (svetová strana) začiatku preletu, čas výška nad obzorom a azimut (svetová strana) maximálnej výšky nad obzorom, čas výška nad obzorom a azimut (svetová strana) konca preletu preletu. Po kliknutí na dátum uvidite aj prehľadnú mapu hviezdnej oblohy so znázornenou trajektóriou tejto plachetnice na oblohe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.