Úspešný štart lode ATV-2

16. februára 2011 o 22:50 stredoeurópskeho času úspešne odštartovala z kozmodromu ESA Kourou vo francuzskej Guyane nosná raketa Ariane 5 ES s loďou ATV-2 (Automated Transfer Vehicle) Johannes Kepler. Jedná sa tak o druhý úspešný štart tejto lode po misii ATV-1 Jules Verne, ktorá štartovala 9. marca 2008. Pripojenie ATV-2 k Medzinárodnej vesmírnej stanici je naplánované na 24. februára.

Lode ATV (ide o jeden z hlavných príspevkov ESA k projektu ISS) slúžia k automatickej doprave nákladu na medzinárodnú vesmírnu stanicu a jedná sa o najsofistikovanejšiu loď svojho druhu. Po vyložení nákladu sa postupne naplnia odpadom a pomocou motorov sa navedú do atmosféry Zeme, kde zhoria. Prípadné zvyšky dopadnú do Tichého oceánu.
Táto loď je konštruovaná podobne ako ruská loď Progress. Skladá sa s dvoch valcovitých sekcií. Z nákladnej (objem 45m3) a servisnej.
Štartovná hmotnosť je 20,7 ton (hmotnosť lode Progress je 7020-7250 Kg), dĺžka je 9,8m a priemer 4,48m. Solárne panely (dodávajú výkon 3.8 kW) sú dlhé 22 metrov. Loď k stanici ISS môže dopraviť až 7,5 tony nákladu (840 kg pitnej vody, 100 kg vzduchu, 860 kg paliva a 5500 kg suchého nákladu(vaky s vybavením pre ISS)). Po odpojení ATV môže obsahovať až 6,5 tony odpadu (ktorý zhorí spolu s loďou v atmosfére Zeme).


Obr1: Prierez loďou ATV

ATV je vynášaná raketou Ariane 5 ES z kozmodromu Kourou vo Francuzskej Guyane. Raketa štartuje raz ročne a ATV je pripojená k ISS 6 mesiacov.
Navigačný systém pre automatické spojenie s ISS využíva nový európsky laserovy stretávací systém, ale môže sa použiť aj ruský systém Kurs (používajú ho lode Progress M a Sojuz TMA). ATV sa pripája k ISS na zadný uzol modulu Zvezda.


Obr2: Stručný popis parametrov ATV a znázornenie miesta, kde sa ATV pripája k ISS

Prvá loď niesla meno Jules Verne. Odštartovala 9. marca 2008 a k ISS bola pripojená od 3. apríla do 5. septembra 2008.
Druhá loď nesie meno Johannes Kepler a úspešne odštartovala 16. februára 2011 o 22:50 stredoeurópskeho času.
Tretia loď sa bude volať Edoardo Amaldi a štart je plánovaný na 29. február 2012.

Zdroje:

http://blogs.esa.int/atv/ Blog o aktuálnom stave lode ATV a www.esa.int

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.