zachranmevedu.sk

Petíciu na záchranu slovenskej vedy publikovanú online na portále zachrannevedu.sk už podporilo vyše 8000 ľudí. Vláda SR sa totiž chystá krátiť financovanie vedy a vzdelávania presunom peňazí z eurofondov určených pre tento účel na výstavbu zhruba 12 km dialnic. Ide približne o sumu 180 miliónov eur.

Ak sa táto čiastka rozmení na drobné, zhruba 120 mil eur sa presunie z Operačného programu (OP) Výskum a vývoj a asi 60 mil eur z Operačného programu Vzdelávanie. Pre SK vedu to znamená 30% stratu na roky 2011-2015, kedže OP Výskum a vývoj je hlavným zdrojom financovania vedy u nás. Podľa vlády SR ju k tomuto rozhodnutiu viedla škutočnosť slabého doterajšieho čerpania európskych fondov, čoho príčinou je podľa vedcov miera byrokracie a nedostatok výhlásených výziev. „Tie administratívne kritériá sú tak náročné, že ak niekto naozaj aj bol excelentný tak prestáva byť excelentným vedcom, ale stáva sa nosičom papierov na ministerstvo školstva,“ hovorí predseda Učenej spoločnosti SAV profesor Vladimír Bužek.

Zdroj:
euractiv.sk
zachranmevedu.sk
eurofondy.webnode.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.