Štyria kandidáti vybraní pre budúce misie ESA

Dnes (25.2.) ESA vybrala štyri stredne veľké kozmické misie s plánovaným štartom v období 2020-22. Kandidáti pokrývajú rôzne sekcie kozmického výskumu, ale zároveň reflektujú to, čo chce ESA v najbližších desaťročiach robiť vo výskume vesmíru. Cieľom budú rýchle zmeny v okolí čiernych dier, test všeobecnej teórie relativity, výskum blízko-zemských planétok s návratom vzoriek a štúdium exoplanét.

“Bol prejavený obrovský záujem o túto možnosť cez celé spektrum vedeckej komunity”, povedal Fabio Favata, šéf ESA’s Science Planning and Community Coordination Office.

O pravdivosti tohto výroku svedčí aj fakt, že bolo podaných 47 proposalov z ktorých len nasledujúce 4 boli vybrané pre ďalšie štúdie.

ESA spustila výzvu M3 pre stredne veľkú kozmickú misiu 29. júla 2010 ako súčasť dlhodobého plánu ESA Cosmic Vision 2015-2025.

Rada kozmického výskumu ESA a riaditeľ kozmického a robotického výskumu ESA (Science and Robotic Exploration) vybrali štyri misie do základnej fázy realizácie. Nakoniec bude vybraná len jedna ku konečnej realizácii a štartu v období rokov 2020 – 2022.

Vybrané boli misie: EChO, LOFT, MarcoPolo-R and STE-QUEST

Exoplanet Characterisation Observatory (EchO)
Prvá kozmická misia v histórii určená na výskum atmosfér exoplanét a ich možností pre život bude EChO.
EChO poletí do Lagrangeovho bodu L2, 1.5 milióna km od Zeme a svoj účel bude plniť na základe veľmi presnej multi-frekvenčnej spektroskopie. EChO bude merať chemické zloženie exoplanét, teplotu a albedo zo vzorky už známych exoplanét.

Large Observatory For X-ray Timing (LOFT)
Je misia ktorej cieľom bude štúdium extrémnych podmienok hmoty v okolí čiernych dier, veľmi blízko horizontu udalostí. LOFT bude mať dva prístroje, Large Area Detector – veľmi citlivý rontgenový spektrograf a Wide Field Monitor – širokouhlá rontgenová kamera. So svojou veľkou citlivosťou a zorným polom bude LOFT skúmať skolabované masívne objekty v našej Galaxií a čierne diery v jadrách aktívnych galaxií.

MarcoPolo-R
Bude misia ktorej cieľ bude pristátie a prinesenie vzoriek z blízkozemského asteroidu.



Obr.1: Misia MarcoPolo-R

Space-Time Explorer and Quantum Equivalence Principle Space Test (STE-QUEST)
Je misia zasvätená veľmi presnému meraniu času na palube a následné porovnanie s hodinami na Zemi. Takto bude STE-QUEST merať javy, ako zakrivenie časopriestoru či ďaľšie efekty potvrdzujúce všeobecnú teóriu relativity.

V budúcnosti nájdete na našich stránkach seriál článkov dedikovaný jednotlivým budúcim misiám ESA.

Napísané na základe http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=48467 a autorovej komunikácie s Directorate of Science and Robotic Exploration ESA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.