Raketoplán Endeavour STS-134 pristál

Raketoplán Endeavour sa dnes bezpečne vrátil zo svojej poslednej misie STS-134. Endeavour pristál dnes ráno o 08:35 CEST na dráhe Kennedyho vesmírneho strediska KSC na Floride. Posádka tak ukončila 16 dňovú misiu k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Endeavour a jeho šesťčlenná posádka, vrátane astronauta ESA Roberta Vittoriho, začala prípravy na návrat späť na Zem už v nedeľu ráno, keď opustili ISS a vrátili sa na palubu raketoplánu.

Deorbitálnu sekvenciu letu začali o 03:26 CEST. O štyri hodiny neskôr pokračovali zapálením brzdiacich rakiet, ktoré spomalili raketoplán a umožnili tým jeho sklesanie a následné priblíženie k východnému pobrežiu USA.


Obr.1: Raketoplán Endeavour pristáva na dráhe Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Foto NASA.

Celková dĺžka misie bola 15 dní 19 hodín 14 minút, z ktorých strávil Endeavour presne 12 hodín pripojený k doku ISS. Štyri vychádzky do otvoreného priestoru trvali celkove 1000 hodín. Astronauti ich využili predovšetkým na primárne ciele misie, ktorými boli kompletizácia ďalších častí ISS a servisné práce so zameraním na údržbu niektorých častí stanice.

Misia si taktiež pripísala prvenstvo, ktorým bola prítomnosť dvoch Talianov súčasne na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS a misia bola súčasne posledným letom Európana na palube raketoplánu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.