Posledný let raketoplánu Atlantis

Táto misia je posledný plánovaný let raketoplánu. Dátum štartu je určený na 8. júla 2011 z kozmodrómu na Cape Canaveral na Floride. Po prvýkrát (od roku 1983) poletí len štvorčlenná posádka. Cieľ letu je doplnenie zásob na ISS (Medzinárodnej vesmírnej stanici). Pri predošlej misii letel do vesmíru Krteček, tentoraz na palubu nalodia iPhone.
Predpoveď počasia je zatiaľ relatívne nepriaznivá. Podľa hlavnej meteorologičky NASA Katherine A. Winters je s cca 60% pravdepodobnosťou možné, že štart raketoplánu prekazí dážď alebo búrky.

Výhľad na ďalšie dni je však priaznivý. Je pravdepodobné, že Atlantis odletí najneskôr v nedeľu 10.7.
NASA oznámila mená členov posádky 14. septembra 2010. Sú to Christopher Ferguson (veliteľ), Douglas Hurley (pilot), Sandra Magnusová (prvý letový špecialista) a Rex Walheim (druhý letový špecialista).
Toto zníženie počtu členov posádky umožní efektívne využitie nákladového priestoru a umožní v prípade potreby záchranu kozmickými loďami Sojuz, preto sa vybrali astronauti, ktorí poznajú prostredie tejto lode.


Video1: Posádka Atlantisu sa predstavuje

Rollout raketoplánu Atlantis prebehol 1. júna 2011. NASA pozvala zamestnancov a ich rodiny na túto historickú udalosť.


Video2: Rollout raketoplánu Atlantis na štartovaciu rampu

Plánovaný letový itinerár

Deň 1 – Štart (z KSC, z rampy 39A)
Deň 3 – Pripojenie k ISS
Deň 4 – dočasné pripojenie MPLM Raffaello k ISS (modul Harmony)
Deň 5 – EVA1 (Fossum, Garan; obaja členovia expedície 28 na ISS)
Deň 10 – Uloženie MPLM Raffaello do nákladového priestoru raketoplánu
Deň 11 – Odpojenie raketoplánu od ISS
Deň 13 – Pristátie na KSC

Odpočítavanie na poslednú cestu začne dnes (6. júla 2011) o 13:00 miestneho času (19:00 LSEČ). Raketoplán by mal štartovať 8. júla o 11:26 miestneho času (17:26 LSEČ). Štart bude ale pravdepodobne odložený kvôli nepriaznivej predpovedi počasia.

Týmto letom sa skončí veľmi úspešná éra americkej pilotovanej kozmonautiky, ktorá trvala 30 rokov (prvý let sa uskutočnil 12. apríla 1981). Ak bude úspešný aj tento štart, tak spoľahlivosť raketoplánov bude 98,5% (to číslo je veľmi podobné spoľahlivosti klasických nosných rakiet). Aj napriek tomu éra raketoplánov končí. Nebola totiž ekonomicky úspešná.
Obsiahly článok o tejto ére uverejníme o pár dní. Budeme aj aktualizovať tento článok a prinášať informácie o priebehu tejto misie.

Zdroje: NASA, ESA.
Obrázok a videá sú z NASA.