Rusko-čínska misia k Marsu: Phobos-Grunt (Sledujeme)

Včera (8. novembra 2011) večer z kozmodromu Bajkonur odštartovala táto misia na svoj let k červenej planáte. Jej úlohou bolo okrem iného pristáť na marsovom mesiaci Phobos, odobrať vzorky a vrátiť sa s nimi na Zem.
Štart sa mal pôvodne uskutočniť pred dvoma rokmi (október 2009), ale kvôli problémom pri vývoji družicovej plošiny sa presunul o 2 roky. Odklad mal aj svoje klady. Vývojari mohli nanovo prepracovať konštrukciu celej sondy. Súčasne letové vedenie mohlo presnejšie vybrať miesto pristátia (z fotografii zaslaných sondou Mars-Expres). Ako nosič bola použitá raketa Zenit -2 SB Fregat.

Misia mala prebiehať nasledovne. Po štarte a niekoľkých obletoch okolo Zeme sa sonda navedie na dráhu k Marsu. Let bude trvať 11 a pol mesiaca. Potom 29. alebo 30. septembra 2012 sa sonda navedie na eliptickú dráhu okolo Marsu. Najmenšia vzdialenosť od povrchu planéty bude 800 a najväčšia 80 000 km. Od sondy sa potom oddelí 115 kg mikrosatelit čínskej výroby. Ten by mal obehnúť Mars raz za tri dni a fungovať by mal jeden rok.

Potom sa ruská časť sondy presmeruje na inú (nižšiu) dráhu a postupne sa zosynchronizuje z obežnou dráhou Phobosu. Vo februári 2013 by mala dosadnúť na jeho povrch. Sonda bude na povrchu mesiaca cca týždeň. S odobratými vzorkami sa vráti na Zem (pristátie je naplánované na august 2014).


Obr1: Schématické znázornenie priebehu misie Phobos-Grunt

Video1: Štart sondy Phobos-Grunt

Zlyhanie po štarte?

Štart z Bajkonuru prebehol úspešne a bezproblémov v stanovenom štartovacom okne (presný okamih štartu bol 8. november 2011 o 22:16 SEČ. O 11 minút neskôr sa oddelila samotná sonda a stupeň Fregat, ktorý ju pomocou dvoch zážihov mal poslať smerom k Marsu. Tu však nastali prvé problémy. Motory Fregatu sa mali zapáliť o 23:55 a mali horieť 10 minút. Druhý zážih mal nastať približne o hodinu neskôr a mal trvať 17 minút. Nič z toho však nenastalo.

Sonda sa nachádza na veľmi nízkej obežnej dráhe (perigeum 208 a apogeum 356 km; podobné parametre mali aj družice UARS a ROSAT niekoľko dní pred pádom na povrch Zeme) a do cca 10 dní by zanikla v atmosfére. Situáciu ešte komplikuje fakt, že batérie na sonde sú schopné dodávať energiu maximálne 3 dni.

Naštastie sa letovému stredisku podarilo obnoviť spojenie zo sondou. Dráhu sondy stabilizovali, otvorili slnečné panely a dnes večer (18:16 SEČ) sa pokúsia naštartovať motory Fregatu znovu.
Agentúra ROSKOSMOS žiada ľudí, aby potvrdili alebo vyvrátili zapálenie motorov. Pre pozorovateľov z Ruska bude totiž tento zážih vizuálne nepozorovateľný. Na stránkach agentúry nájdete aj predpokladané časy a polohu sondy počas zážihov. Sonda sa žiaľ bude nachádzať nad územím južnej Ameriky, preto bude pre pozorovateľov v strednej Európe nepozorovateľná.

Aktualizované 9. novembra 2011 o 18:26: Niekoľko minút pred plánovaným zážihom motorov bolo podľa vesti.ru všetko v poriadku. Zatiaľ nie sú informácie o tom, čo sa deje so sondou.

Aktualizované 9. novembra 2011 o 18:50: Čaká sa na príjem telemetrie. Sonda je stále mimo dosah ruských pozemných prijímacích antén. Prvé dáta z telemetrie sa očakávajú po 20:00. Podľa servera vesti.ru majú špecialisti na oživenie sondy (zaslanie príkazov) až dva týždne.

Aktualizované 9. novembra 2011 o 19:28: ESA ponúka Rusku na využitie svoj radar. Informovala o tom ruská agentúra Ria Novosti. Snáď sa podarí zachytiť telemetriu.

Aktualizované 10. novembra 2011 o 5:59: Server vesti.ru dnes nad ránom oznámil, že sa ruským špecialistom podarilo prijať telemetriu zo sondy. Podľa astronomy.ru práve v týchto okamihoch prebieha druhý pokus o zážih motorov.


Video2: Ruský spravodajský kanál Rossija 24 oznámil úspešný prijem telemetrických dát.

Aktualizované 10. novembra o 7:12 Podla tlačovej agentúry RIA Novosti ruskí špecialisti prijali minimálne 2 balíky telemetrických dát. Prvýkrát dáta zachytili včera večer a potom v priebehu noci. Dáta sa analyzujú.
Odborníci tvrdia, že sa pokúsia uploadovať do palubného počítača nový softvér, ak to bude potrebné.

Aktualizovane 10. novembra o 7:59: vesti.ru priniesli správu, že dnes večer sa odborníci pokusia nadviazať spojenie so sondou.


Video3:Ruská televízia Rossija 24 informuje o plánovanom večernom pokuse

Aktualizované 10. novembra o 9:03: Agentúra RIA Novosti priniesla správu, že sonda stratila orientáciu na Slnko a stratilo sa spojenie so sondou. Agentúre to potvrdil zdroj z kozmického priemyslu. Ale zatiaľ to sa nedá potvrdiť ani vyvrátiť. Podľa zdroja pre RIA Novosti existuje viacero príčin zlyhania tejto misie. Podľa tohto zdroja sa stalo to najhoršie: Nemáme signál zo sondy. Súčasne však dodáva, že sa budú pokúšať oživiť sondu až do konca jej životnosti na balistickej dráhe.

Aktualizácia 10. novembra o 9:49: Ruskí odborníci môžu dnes použiť dva radary, ktoré patria ESA, na príjem telemetrie. Radary sa nachádzajú v Kourou (Francúzska Guyana) a v Austrálii. Pre agentúru Interfax to potvrdil René Pichel (šéf ruského predstaviteľstva ESA).

Aktualizácia 10. novembra o 10:21: Ďalšie pokusy o spojenie so sondou budú po 14:00 a medzi 22:00-23:00 moskovského času (ten je voči SEČ o 3 hodiny napred). Tvrdí to RIA Novosti. Ďalšie správy z tejto agentúry sú nejednoznačné. Podľa časti odborníkov sa dáta zo včerajsej seansy podarilo prijat. Ďalší nemajú informácie o tom, žeby príjem dát bol úspešný….

Aktualizácia 10. novembra o 17:29: Agentúra RIA Novosti zverejnila informáciu, podľa ktorej radary ESA sondu „počuli“, ale žiaľ sa nepodarilo nadviazať spojenie. O spojenie sa bude pokúšať aj stanica na ostrove Gran Canaria. Pokúsia sa o to dnes v noci.

Aktualizácia 12. novembra o 01:59: Podľa najnovších správ sa stále nepodarilo spojiť so sondou Phobos-Grunt a médiá už špekulujú o tom, aký dopad bude mať tento neúspech na smerovanie ruskej, ale aj celosvetovej kozmonautiky. V tejto chvíli sa zdá, že šanca obnoviť komunikáciu a sondu nasmerovať na dráhu k Marsu je už minimálna. Pokiaľ by sa nepodarilo obnoviť spojenie, zistiť príčinu problémov a naštartovať motory v krátkej dobe, tak sa predpokladá, že sonda zanikne v hustých vrstvách atmosféry Zeme do 4 týždňov.

Aktualizácia 12. novembra o 21:20: Podľa dnešných správ nie je v pokuse o spojenie so sondou žiadny pozitívny posun. Rusi sa o to, ale budú s americkou pomocou pokúšať až do 21. novembra, kedy by mali sonde dojsť batérie.

Správu budeme aktualizovať.

Zdroje: www.interfax.ru, www.vesti.ru, www.novosti-kosmonavtiki.ru

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.