Súťaž YouTube SPACE LAB

„Tvoj experiment prebiehajúci 400 kilometrov od zemského povrchu uvidí celý svet …
YouTube, spoločnosť LENOVO a spoločnosť SPACE ANDVENTURES, vyhlasujú v spolupráci s kozmickými agentúrami ESA, NASA a JAXA súťaž o najzaujímavejší vesmírny experiment. Na mladých víťazov vo veku 14 – 18 rokov čakajú neobyčajné ceny. Chceš vedieť, ako do tejto súťaže zapojiť ? Ak áno, tak potom práve pre teba sú určené nasledujúce informácie “

Ako na to ?

Nuž, veľmi jednoducho .. . Stačí iba, aby si vymyslel vesmírny vedecký experiment a video s jeho popisom nahral na YouTube.com. Pokiaľ Tvoj nápad osloví a vyhrá, bude zrealizovaný na Medzinárodnej vesmírnej stanici a navyše, prostredníctvom YouTube bude naživo prenášaný pre divákov z celého sveta.



„Môžu rastliny rásť aj mimo zemskej gravitácie? Mohli by bielkoviny vo vesmíre odhaliť tajomstvo života?“ Odpovede na tieto otázky môže priniesť výskum v stave mikrogravitácie. YouTube SPACE LAB je súťaž zameraná na vesmír .. dostať sa tam ešte nikdy nebolo tak ľahké.
Do súťaže sa môžeš prihlásiť vtedy, ak si vo veku 14 – 18 rokov a súťažiť môžeš buď sám, alebo v skupine (maximálne však môžete spolupracovať traja).
Za videá finalistov z každej vekovej skupiny (14-16/17-18) a svetovej oblasti (Americký kontinent, Európa, Stredný východ, Afrika a Ázia – Tichomorie) budú hlasovať užívatelia portálu YouTube a hodnotiť ich bude aj medzinárodná porota zložená z renomovaných vedcov, astronautov a učiteľov. Členmi tejto poroty sú napríklad aj preslávený astrofyzik, profesor Stephen Hawking, kozmonauti Frank De Winne (ESA – SOJUZ TMA 1/SOJUZ TMA 15), Leland Melvin (NASA – STS 122/STS 129), Akihiko Hoshide (JAXA – STS 124), Chris Hadfield (CSA – STS 47/STS 100) a Guy Laliberté (vesmírny turista – SOJUZ TMA 16, zakladateľ Cirque du Soleil)

REGISTRÁCIA DO SÚŤAŽE JE MOŽNÁ NAJNESKÔR DO 7. DECEMBRA 2011

A čo čaká na finalistov?

6 regionálnych finalistov si v marci 2010 v USA vyskúša stav beztiaže a to behom parabolického ZERO-G letu, stretne sa s astronautmi NASA a získa množstvo ďalších skvelých cien.



Európsky finalisti navštívia výcvikové centrum astronautov ESA (EAC) v Kolíne nad Rýnom. No a dva najlepšie experimenty zo všetkých budú v lete 2012 odoslané na ISS, a tu ich astronauti, samozrejme v živom prenose na YouTube, uskutočnia. Autori týchto dvoch experimentov budú mať dve možnosti: Buď sa zúčastnia štartu nákladnej kozmickej lode HTV Japonska, alebo výletu do Strediska prípravy a výcviku kozmonautov J. A. Gagarina v Rusku (Hviezdne mestečko)

Ďalšie informácie o súťaži a harmonogram (ak chceš vidieť originál, klikni TU)

  • Dvojminútové video opisujúce experiment, musí byť na stránky súťaže nahrané najneskôr 7. decembra 2011
  • Video môže zachytávať jednoduché vysvetlenie experimentu na tabuli, alebo jeho predvedenie v triede
  • Video musím predstaviť otázku experimentu (čo chceš skúmať ?), hypotézu, metódu ktorá by sa pri experimente použila a očakávaný výsledok experimentu
  • Predložiť môžeš maximálne 3 experimenty v dvoch vedných odboroch povolených na ISS – v prírodných vedách , a fyzike
  • TOP 60ka finalistov bude oznámená dňa 3. Januára 2012 – vtedy začne hodnotenie a hlasovanie verejnosti
  • Globálni víťazi (dvaja súťažiaci, alebo tímy vybraní z regionálnych víťazov, po jednom v každej vekovej kategórií) budú vyhlásení v marci 2010 v USA

Ďalšie podrobnosti o súťaži nájdeš na webových stránkach ESA a na webe súťaže YouTube Space Lab

V prípade záujmu o účasť v tejto súťaži, informuj prosím aj nás, tj. Slovenskú organizáciu pre vesmírne aktivity – vojsovic.michal@sosa.sk

Zdroje: CSO, NASA, ESA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.