62. Medzinárodný astronautický kongres v Kapskom meste

V dňoch 30.9. – 9.10. 2011 som sa zúčastnila na 62. Medzinárodnom Astronautickom Kongrese – IAC2011 v Kapskom Meste v Juhoafrickej Republike. Som absolventkou Gymnázia v Medzilaborciach a momentálne študujem Zubné lekárstvo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Na tento kongres som sa dostala vďaka výhre na súťaži Európskej komisie pre mladých vedcov – EUCYS 2010.

Uvítací ceremoniál – hlavné logo kongresu Hlavní predstavitelia agentúr

Prvým krokom k úspechu bolo prihlásenie na Kongres mladých bádateľov – astronómov, o ktorom som sa dozvedela vďaka môjmu konzultantovi Pavlovi Dubovskému, odbornému pracovníkovi Astronomického Observatória na Kolonickom Sedle. Nakoľko moja práca, Nová premenná hviezda v poli CN And, zaujala odborníkov, dostala som sa na Slovenské národné kolo EUCYS 2010 v Bratislave, z ktorého som postúpila na Medzinárodné kolo tejto súťaže v Lisabone, Portugalsko. Získala som jednu zo špeciálnych cien EIROfora – od ESA – European Space Agency, možnosť zúčastniť sa tohto kongresu.

Cesta na kongres sa oficiálne začala v malom mestečku blízko Amsterdamu, Noordwijk, kde sídli ESA. Zúčastnila som sa prehliadky výskumného centra ESTEC a 3D prehliadky ISS- Medzinárodnej vesmírnej stanice, spolu s ďalšími ôsmimi študentmi, ktorý boli tiež sponzorovaní ESA. Väčšina z nich bola na doktorandskom štúdiu na školách vo Veľkej Británii či na International Space University vo Francúzsku.

Študenti ISEB počas „Ice-breaking dinner“ Kapské mesto

Na ďalší deň nás čakal 12 hodinový let priamo do Kapského Mesta. Prvý deň sme mali stretnutie so študentmi sponzorovanými ostatnými vesmírnymi agentúrami – NASA (Americká), CSA (Kanadská) JAXA (Japonská), VSSEC (Austrálska) spolu ako ISEB – International Student Education Board. Súčasťou tohto stretnutia bola prehliadka Múzea zlata a slávnostná večera pozostávajúca z pätnástich chodov tradičných afrických jedál. Mala „prelomiť ľady“ a pomôcť nám lepšie sa spoznať a nadviazať nové priateľstvá.

Deti zo základnej školy v Kapskom Meste Africký tanečník (počas „Ice-breaking dinner“)

Pre nás, študentov z ISEB, bol pripravený špeciálny program. Každá agentúra mala jeden deň, v rámci ktorého predstavila svoju činnosť ostatným študentom. Okrem toho sme mali jedinečnú možnosť stretnúť sa s hlavami týchto agentúr, ktorí boli veľmi priateľskí a ochotne odpovedali na nami položené otázky. Jean-Jacques Dordain ,hlavný riaditeľ ESA, prejavil záujem stretnúť sa s európskymi študentmi aj osobne- „neformálne“. Predstavili sme sa mu, z ktorej krajiny pochádzame a akú školu navštevujeme. Odpovedal na pár neformálnych otázok a ponáhľal sa na ďalšie stretnutie. Okrem týchto spoločných aktivít sme mali možnosť vybrať si z mnohých technických sekcií, ktoré pozostávali z prezentácií rôznych vedeckých a technických vesmírnych projektov.
Jeden deň sme venovali africkým deťom, bol zábavný a plný hier. Pomáhali sme im stavať solárne autíčka, rakety z lega, mapky hviezdnej oblohy a odpovedali na ich zvedavé otázky. Boli veľmi vďačné a veselé. Tento zábavný deň sa im veľmi páčil. Okrem iných sme sa tam stretli aj s americkým astronautom Lelandom Melvinom, na ktorom bolo vidieť, že ho práca s deťmi veľmi baví.

Leland Melvin – americký astronaut Model satelitu v pomere 1:1

Navyše, každú voľnú chvíľku sme venovali spoznávaniu tohto nádherného mesta a africkej kultúry.
Návštevou Kapského Mesta sa mi splnil sen, ba viac keďže som sa zúčastnila úžasného kongresu, kde som sa dozvedela mnoho nových informácií a zaujímavých poznatkov. V neposlednom rade som spoznala mnoho úžasných priateľských ľudí. Môžem odporučiť všetkým mladým ľuďom, aby sa zapájali do súťaží a snažili sa dostať na podobné akcie, lebo predstavujú nezabudnuteľné zážitky. Ako študenti máme skvelú príležitosť cestovať, spoznávať krajiny a rozvíjať svoje vedecké obzory.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.