SOSA v roku dvetisícjedenástom

Koniec starého a začiatok nového roka je ideálny čas zrekapitulovať aktivity Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity za uplynulých 12 mesiacov, a pozrieť sa aj na naše plány a ciele do budúcnosti. Za highlighty roka možno jednoznačne označiť náš prvý bezváhový let, veľký space-seminár so zástupcami slovenského priemyslu, tradičnú trojdňovú Slovak Space Party, ako aj spustenie prác na projekte prvého slovenského satelitu skCube. Pozrime sa však na uplynulý rok podrobnejšie.

Už v januári sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s Ministerstvom školstva SR, vďaka ktorej sa začali zástupcovia SOSA pravidelne zúčastňovať zasadaní medzirezortnej Komisie pre spoluprácu SR s ESA.

Hneď sme navrhli tejto komisii usporiadať seminár s riaditeľom Českej kozmickej kancelárie, doc. Kolářom. Veľmi vydarený seminár sa uskutočnil v apríli za účasti asi 50 zástupcov slovenského priemyslu so záujmom o zákazky vo vesmírnom segmente.



V máji sme sa prebojovali s prednáškou o lete nášho stratosférického balóna Julo1 na medzinárodnú raketovo-balónovú konferenciu ESA vo Francúzsku. Cestu nášho delegáta podporilo aj ministerstvo školstva.
V júni sme ministerstvu navrhli uverejniť Výzvu na predkladanie námetov na spoluprácu s ESA, na ktorú pozitívne reagovalo viacero spoločností s veľmi rôznorodými nápadmi, od vzdelávacích a popularizačných programov, až po konkrétne návrhy technických vývojových projektov. Výzva teda potvrdila záujem slovenských firiem o kozmický priemysel, rozvoj ktorého by vláda Slovenskej republiky mala rozhodne začať viac finančne podporovať.

V júni sa nám taktiež podarilo dostať sa na parabolický let ZeroG, ktorý simuluje bezváhový stav a zažiť tak na vlastnej koži pocit kozmonauta, ktorý poletuje kabínou, robí saltá a hltá pri tom „guľatú“ vodu. Tento počin neostal bez povšimnutia ani slovenských médií – informoval o ňom portál veda.sme.sk ako aj televízia Markíza vo svojich správach.

Pri príležitosti 50. výročia letu prvého človeka do vesmíru sme začiatkom októbra v spolupráci s umeleckým združením 322 o.z. zorganizovali kozmický festival v Dolnom Kubíne. Okrem prezentácie modelu nášho stratosférického balóna sme moderovali aj diskusiu návštevníkov festivalu s prvým československým kozmonautom Vladimírom Remekom.


Fotografie z akcie:

Koncom októbra sa konalo v obci Strečno tradičné slovenské stretnutie fanúšikov kozmonautiky známe ako „Slovak Space Party“ pod taktovkou Slovenského kozmického klubu, na ktorom sme mali dve prednášky. Vzácnym hosťom tohto trojdňového prednáškového maratónu bol aj konštruktér kozmických prístrojov Ján Baláž z košického Ústavu experimentálnej fyziky, ktorý zrekapituloval viac než 40 ročnú veľmi úspešnú históriu pracoviska.



Záver roka priniesol okrem prvého rokovania so Žilinskou univerzitou o spolupráci na projekte prvého slovenského satelitu skCube aj zmeny vo vedení SOSA. Predsedom združenia sa stal jeho zakladateľ Jakub Kapuš a členmi výkonného výboru dlhoroční členovia SOSA páni Miroslav Mocák a Bohuslav Chrenko.
Ani samotná webstránka sosa.sk neostala v roku 2011 bez zmien. Za celý rok sme na nej uverejnili spolu 63 článkov, a vyše 230 krátkych noviniek a zaujímavostí cez náš twitter a facebook. Stránka prešla aj malými grafickými úpravami – predovšetkým doplnením rss blokov spriatelených webov boinc.sk, spaces.sk a ďalších. Spustili sme aj náš prezentačný web sosa.sk, ktorý budeme ďalej vylepšovať.

Aký bude rok 2012?

Naša organizácia plánuje túto jar vypustiť svoj druhý stratosférický balón Julo2, ktorý je navrhnutý modulárnejšie ako jeho predchodca Julo1, a ktorého jeho cieľom je okrem dosiahnutia rekordnej výšky 36 km aj konštrukčná príprava na nový projekt malej družice skCube. Koncom januára sa preto zúčastníme medzinárodného cubesat workshopu v Bruseli, na ktorom sa oboznámime so základnými postupmi a problémami pri vývoji tohto typu družice.

Parlamentné voľby, ktoré sa konajú 10.marca, rozhodnú okrem iného aj o novom ministrovi školstva, od ktorého zásadnou mierou závisí ďalšie smerovanie slovenského zapojenia sa do ESA, ktoré momentálne z dôvodu krízy a snahy konsolidovať štátny rozpočet žiaľ nenachádza väčšej podpory. Dúfajme, že v budúcnosti pribudne zo strany občanov Slovenska tlak na vstup do tejto agentúry, nakoľko sme jedna z posledných krajín v EÚ, ktorá nie je členským ani kooperujúcim štátom ESA.

I tak však začína Slovensko s ESA aspoň v obmedzenej miere spolupracovať. Od minulého roka sme napríklad pravidelne prizývaní ako pozorovatelia na najvyšší riadiaci orgán ESA, tzv. „Council“, ktorý sa koná štyrikrát do roka. Slovenská republika tak bude mať aj v roku 2012 prístup k niektorým interným informáciám ESA a môže sa tak lepšie pripraviť na začatie prístupového procesu. Vrcholným podujatím v ESA v roku 2012 bude novembrový „ministerský Council“ – tj. stretnutie na úrovni ministrov členských štátov, ktorí rozhodujú o zásadnom smerovaní agentúry na ďalšie tri roky. Dúfame, že sa stretnutia zúčastní aj slovenský minister školstva.

Vďaka Dohode o spolupráci medzi SR a ESA, ponúka sa Slovensku možnosť vysielať študentov na odborné stáže do zariadení agentúry. Ročné pobyty našich absolventov technických vysokých škôl by mohli začať už v septembri, je však otázne, či sa v Slovenskej republike na takúto vzdelávaciu aktivitu nájdu peniaze. Dúfajme, že áno.

Jeseň bude už tradične patriť najväčšiemu stretnutiu fanúšikov kozmonautiky a výskumu vesmíru, tzv. „Slovak Space Party“, ktorá sa bude konať v dňoch 19. – 21. októbra v obci Strečno. Už teraz si zakrúžkujte tento dátum v kalendári, ak máte chuť dozvedieť sa mnoho zaujímavého z kozmických aktivít na Slovensku, ale i v zahraničí.

Čo všetko sa SOSE podarí v roku 2012 nevieme celkom predvídať, je však už teraz isté, že má namierené vysoko. Veríme, že sa nám našimi aktivitami podarí pritiahnuť pozornosť slovenskej verejnosti, ako i odborníkov, aby záujem Slovenska o výskum a využívanie kozmu ďalej rástol. Profitovať z toho totiž budeme všetci, nielen vedci a priemyselné firmy, ale aj bežní občania.


Prajeme všetkým našim čitateľom a podporovateľom veľa úspechov do Nového roku a Slovenskej republike čo najskorší vstup do Európskej vesmírnej agentúry.

Podrobný zoznam aktivít SOSA nájdete aj na našej stránke „Kalendár akcií“ (http://sosa.sk/obsah/kalendar-akcii)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.